Sretan vam Međunarodni dan žena!

KARLOVAC – Danas se obilježava Međunarodni dan žena, nekad poznatiji pod nazivom ”8. mart”. Dan je to kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Sve je počelo 8. ožujka 1857. kada su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila prosvjedovale zbog loših uvjeta rada.

Protesti žena nastavljali su se idućih godina, a jedan od najpoznatijih dogodio se 1908. godine kada je 15.000 žena prosjedovalo ulicama New Yorka tražeći veće plaće, kraće radno vrijeme i pravo glasa. Prvi Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. godine deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Političke stranke danas će se okupiti oko Gradske tržnice, gdje će darivati Karlovčanke. Tako će HDZ Karlovačke županije i grada Karlovca prigodno obilježiti Međunarodni dan žena. Sa željom da svaki dan svim ženama bude sretan, uz prigodni mali slatki poklon, zahvalit će im, kako kažu, za svu dobrotu, kreativnost i požrtvovnost kojima obasipaju ovaj svijet. Poklončiće će dijeliti župan Ivan Vučić i dožupan Josip Šafar u 10 sati, a zatim i na Promenadi.

Međunarodni Dan žena obilježit će i kandidati SDP-a za župana Karlovačke županije Boris Ožanić te kandidat za gradonačelnika Josip Benčić. Oni će Karlovčankama podijeliti 1000 karanfila, a na tržnici će biti također od 10 sati.

U isto vrijeme, podružnica HNS-a Karlovac sugrađankama će podjeliti ruže.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dan_zena_2013/*{/rokbox}