KABA

Švegar: Pozdravljamo novi Zakon o tržištu toplinske energije, ali imamo primjedbe!

KARLOVAC – Peticija, prosvjed i ostali napori Građanskog pokreta “Neću usluge toplane!” i Regionalne organizacije zaštite potrošača, urodili su plodom, stoji u priopćenju koje nam je poslao Domagoj Švegar. Ministarstvo gospodarstva predložilo je i dalo na javnu raspravu nacrt novog Zakona o tržištu toplinske energije, u kojem je usvojen ključni zahtjev građanskog pokreta, a to je brisanje odredbi koje su dozvolu za izdvajanje iz sustava centralnog grijanja uvjetovale obveznim prikupljanjem suglasnosti svih vlasnika stanova na zajedničkom mjerilu, što je bio nemoguć uvjet.

Druga pozitivna promjena odnosi se na brisanje odredbi koje su propisivale da predstavnik suvlasnika zgrade potpisuje ugovor s toplanom. Prema nacrtu novog Zakona, vlasnici stanova će izravno potpisivati pojedinačne ugovore s toplanom, a ovlast za potpisivanje imat će vlasnik stana, a ne više predstavnik suvlasnika. Tek nakon potpisa ugovora, toplana će imati pravno uporište za ispostavljanje računa, što također smatramo korektnim, poručuje Švegar.

Međutim, u predloženi novi Zakon uvedene su i odredbe koje nipošto nisu prihvatljive, a najveći problem predstavlja Članak 45, koji propisuje da se stan na zajedničkom mjerilu može izdvojiti iz sustava centralnog grijanja tek nakon ishođenja promjene građevinske i uporabne dozvole za čitavu zgradu u kojoj se stan nalazi i tek nakon dobivanja suglasnosti predstavnika suvlasnika zgrade, ali i suglasnosti toplane. Ta odredba nije usklađena sa Ustavom RH, koji štiti pravo vlasništva, odnosno sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koji svakom vlasniku stana jamči pravo da u svom stanu čini što ga je volja, bez ičije suglasnosti, pod uvjetom da time ne šteti nikome. Budući da je ishođenje izmjene građevinske i uporabne dozvole za čitavu zgradu mnogim građanima, koji se žele izdvojiti iz sustava, iznimno skup, a time i teško ostvariv uvjet, iz Građanske inicijative predlažu da se, umjesto te odredbe, izdvajanje iz sustava centralnog grijanja uvjetuje ishođenjem prethodnog mišljenja ovlaštenog sudskog vještaka.

Sve u svemu, predloženi nacrt Zakona o tržištu toplinske energije je nešto bolji od postojećih zakona, međutim nije prihvatljiv bez izmjene propisa o ishođenju izmjene građevinske i uporabne dozvole za čitavu zgradu, ali i još nekoliko spornih elemenata. Građanski pokret “Neću usluge toplane!” dostavit će Ministarstvu gospodarstva u otvorenom roku sve primjedbe, ali I konstruktivne prijedloge za izmjenama nacrta novog Zakona.