KABA

ZUK u projektu Djeluj lokalno, misli globalno

KARLOVAC – Društvo za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu” započelo je 1. veljače još jedan projekt koji se ostvaruje uz potporu Agencije za mobilnost i programe EU. Riječ je o transnacionalnoj inicijativi „Djeluj lokalno, misli globalno”, čiji je glavni cilj pružiti potporu mladima da kao aktivni građani svojih zajednica doprinesu očuvanju specifičnih bioloških uvjeta u svojoj lokalnoj zajednici.

U sklopu jedne od prvih aktivnosti projekta, tri volonterke ZUK-a boravile su u studijskom posjetu partnerskoj organizaciji u Walesu. S članovima udruge Creation Community Development Limited raspravljale su o zajedničkoj transnacionalnoj inicijativi i načinima provedbe planiranih aktivnosti. Tijekom trodnevnog studijskog posjeta održane su prezentacije o udrugama, viziji zajedničkog projekta te trenutnom stanju zaštite okoliša u partnerskim zemljama.

Volonteri su zajednički obišli područje koje je partnerska organizacija uključila u projekt. Radi se o području koje je bilo deponij ostataka rudarenja ugljena i koje oni već godinama sustavno obnavljaju. Kroz suradnju na inicijativi ″Djeluj lokalno, misli globalno″ podići će vrijednost zemljištu i povećati svijest lokalnog stanovništva o nužnosti obnavljanja i daljnje zaštite tog i sličnih lokaliteta u okolici.