KARLOVAC – Damir Vuković, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Slunja danas je predstavio program razvoja Slunja koji se zasniva na sinergiji poljoprivrede, poduzetništva i turizma. Kandidat za župana koalicije stranaka SDP-HNS-HSU Boris Ožanić pojasnio je ulogu Županije u podršci jedinicama lokalne samouprave u njihovom razvoju.

– Usprkos dobrom geografskom položaju i prirodnim ljepotama u svojoj neposrednoj blizini Slunj je ostao jedno od najnerazvijenijih područja Hrvatske s izraženom depopulacijom. Primjerice, broj stanovnika ovog grada se od jednog do drugog popisa stanovništva smanjio gotovo za 20 posto, kaže Vuković i dodaje kako je njegov cilj revitalizirati gospodarstvo grada i zaustaviti negativne trendove poticanjem razvoja poljoprivrede, poduzetništva i turizma.

Program razvoja poljoprivrede zasniva se na ekološkom uzgoju hrane i brendiranju tipičnih proizvoda iz slunjskog kraja: krumpira, češnjaka, janjetine i sira. U tu svrhu otvorit će se nova poljoprivredna zadruga koja će otkupljivati i plasirati proizvode do krajnjih potrošača. Posebnu važnost nosi otvaranje stočnog sajma uz koji će se vezati klaonica i mesnica koje će cijenama i kvalitetom konkurirati uvoznom mesu.

Također, Vuković kaže da mu je namjera otvoriti zakladu “Slunj u srcu” koja će direktno pomagati poljoprivrednicima i obrtnicima beskamatnim kreditima s otplatnim rokom do dvije godine.

– U tu svrhu ću se odreći svoje jednogodišnje gradonačelničke plaće u iznosu od 160 tisuća kuna i tako osobnim primjerom pokazati i potaknuti ostale da svatko na svoj način pomogne materijalno, fizički ili umno da prebrodimo ova teška vremena i da izgradimo Slunj na ponos svima, zaključio je Vuković.