KABA

Bogati potencijali općine Vojnić

VOJNIĆ – Općina Vojnić jedna je od onih koja spada u red općina od posebne državne skrbi, ljudi uglavnom žive od poljoprivrede, a velik je broj nezaposlenih. No načelnik općine Branko Eremić smatra kako Vojnić ima mnogo prirodnih potencijala na kojima bi se mogla graditi buduća industrija.

Rovni kamen, kvarcni pijesak, te bijela glina dio su prirodnih potencijala kojima je bogata ova općina. Primjerice bijela glina na ovom području spada u red najkvalitetnijih. Tvornica keramičkih pločica postojala je ovdje dugi niz godina, međutim, sadašnji vlasnik zaustavio je proizvodnju.

Bogata su i nalazišta kvarcnog pijeska na području Utinje, primjerice na 2 hektara površine nalazi se oko 2 milijuna tona ovog pijeska, s time da je potencijal oko 100 hektara površine. Kvarcni pijesak ima široku primjenu, te bi bilo dobro nastaviti eksploataciju.

Što se tiče treće sirovine, odnosno rovnog kamena, ovdje se prema Eremiću dogodio propust županije, odnosno države. Naime tvrtka koja se bavila eksploatacijom bankrotirala je, a općina nije vidjela gotovo ni kunu prihoda. Na tri mjesta postoje otvorene stijene koje bi se moglo dalje eksploatirati.

Ako bi uspjeli u naumu da stave u koncesiju ova nalazišta, značajno bi se poboljšao općinski proračun, a i zaposlili brojni ljudi. Neke aktivnosti već su odrađene, tako da bi tvrtka Ceste Karlovac uskoro mogla početi sa radovima na eksploataciji rovnog kamena.

 

vojnic_kamen