KABA

Pregrada Brodarci prioritet obrane od poplava

KARLOVAC – Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić obišao je jučer s grupom svojih stručnjaka karlovački kraj, odnosno kritične zone poplave te održao sastanak s gradonačelnikom Damirom Jelićem i suradnicima o kratkoročnim i dugoročnim planovima zaštite grada Karlovca od poplava.

Sastanku je prisustvovao i Baris Trak predstavnik Razvojne banke vijeća Europe. Na sastanku je prezentirana sadašnja situacija na karlovačkom plavnom području, te planovi da se sustav obrane od poplave koji je nedovršen što prije završi. Plišić je optimistično najavio financijsku podršku karlovačkim projektima, a slično je izjavio i predstavnik CEB-a.

– Pripremite projekte, jer novaca ima, kazao je Plišić te inicirao osnivanje radne grupe stručnjaka Hrvatskih voda i Grada Karlovca kako bi projekti tekli prema planu. Cilj je smanjenje štetnih posljedica poplava na prihvatljivu razinu.

Naime, samo u ovogodišnjoj poplavi načinjena je šteta od oko pet milijuna kuna, a troškovi obrane od poplave iznosili su još sto tisuća kuna. Ono što će biti prioritet Hrvatskih voda jest izgradnja pregrade Brodarci, a uslijedit će kroz dogledno vrijeme izgradnja ustave Šišljavić, te nadogradnja ustave Brodarci i ispusna ustava Kupčine.