KABA

Trend radio potaknuo Grad da ugasi svjetla za planet Zemlju

KARLOVAC – I Grad Karlovac će sutra, 23. ožujka na sat vremena ugasiti javnu rasvjetu i na taj se način pridružiti najvećoj volonterskoj akciji na svijetu Sat za planet Zemlju. Naime, nakon našeg upita gradski su oci odlučili ugasiti svjetla u Vrbanićevom perivoju. To će učiniti u 20,30 sati i time dati doprinos akciji protiv klimatskih promjena. Svjetla će biti ugašena točno na sat vremena.


Ova akcija ide već sedmu godinu za redom, i svake godine sve je veća i uspješnija. Broj gradova koji će ugasiti svjetla na svojim znamenitostima raste iz dana u dan. Ove godine u Zagrebu će biti ugašena dekorativna rasvjeta na Katedrali, u Dubrovniku će u mrak utonuti Zidine i Stradun, Pula će ugasiti svjetla na Areni, a Split cijelu Rivu. Osim Karlovca, u Karlovačkoj županiji akciji se već drugu godinu za redom odazvao i Ogulin, potvrdila nam je to glasnogovornica Karmela Matić, koja nam je ujedno otkrila da će ove godine uži centar grada na sat vremena utonuti u mrak.


Inače, organizator akcije World Wildlife Fund pozvao je sve gradonačelnike u Hrvatskoj da se odazovu akciji i ugase svjetla u središtu svojih gradova. Malom gestom gašenja rasvjete na jedan sat želi se pokazati da nam je svima stalo do budućnosti planeta na kojem živimo. Želimo osvijestiti građane o štetnosti klimatskih promjena, te podsjetiti da nam je energetska učinkovitost neophodna, poručuju iz WWF-a.


Akciji se možete priključiti i vi gašenjem svjetla na sat vremena u vlastitom domu.