KABA

Fiskalne blagajne za karlovačke obrtnike

KARLOVAC – Nakon što je početkom godine uvedena za ugostitelje 1. travnja fiskalizacija postaje obavezna za trgovce. Kako se mali trgovci već godinama nalaze u teškoj situaciji jer za konkurenciju imaju velike trgovačke lance, uvođenje fiskalnih blagajni za njih predstavlja velik trošak. No, Hrvatska obrtnička komora odlučila je pomoći svojim članovima.

Jedna velika tvrtka donirala je Hrvatskoj obrtničkoj komori 200 fiskalnih blagajni, od toga je karlovačka županijska komora dobila 10 blagajni. Odlučeno je kako će svako gradsko udruženje obrtnika u županiji dobiti dvije blagajne za trgovce koji se nalaze u najtežoj situaciji.

O teškoj situaciji u kojoj se mali trgovci nalaze dovoljno govori podatak da ih se na natječaj u županiji javilo više od 70. Vrijednost jedne blagajne je 1800 kuna, a dobra vijest je kako će svi koji su se javili na natječaj ostvariti 10 % popusta prilikom kupnje blagajne kod tvrtke koja je izvršila donaciju.

Podsjetimo kako od 1. travnja obveznici fiskalizacije postaju trgovine na malo i veliko, uslužne djelatnosti povezane sa autoservisom, te osobe koje obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz čl. 18 stavka 2. Zakona o porezu na dohodak.

omicron