KABA

Jurčić: Potrebno je ugraditi znanje u institucije i proceduru kako bi se izvukli iz krize

KARLOVAC – Kada se govori o problemima s kojima je suočena Hrvatska, ali i Karlovac, kao jedino rješenje nudi se znanje. To znanje treba ugraditi u institucije, u proceduru, ali i u administraciju, rekao je danas u Karlovcu ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić.

Naime govoriti o administraciji kao prepreci nije ispravno, tvrdi Jurčić, već postoji procedura u koju nije ugrađeno znanje. Zadatak ukupne politike je obrazovati vlastite ljude da ovladaju tehnologijom, a za to je potrebno da se politika prestane baviti politikanstvom. Strani investitori ne donose kapital, već dolaze sa znanjem kako iskoristiti naše resurse koje mi sami ne znamo iskoristiti, a to nije dobro, istiće Jurčić.

S jedne strane mora postojati općenito znanje, s druge morate poznavati specifičnosti vaše zemlje i vašega kraja, a s treće strane morate znati izabrati instrumente, odnosno mjere koje su prilagođene određenim specifičnostima pa tako i razvoju lokalne samouprave. I to je tajna uspjeha razvijenih zemalja.

Znanje postoji u Hrvatskoj i Karlovcu, sve je više mladih obrazovanih ljudi. U njihovo znanje treba ulagati i to je naša budućnost, zaključio je Jurčić.