KABA

U Karlovcu srušena prva bespravno izgrađena zgrada

KARLOVAC – Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nastavlja s akcijom uklanjanja bespravno sagrađenih objekata. Tako je danas u ulici Hrvatske bratske zajednice u Karlovcu srušena napuštena poslovna građevina, koju je investitor počeo graditi, no izgradnja nije završena, a objekt očito nema svu potrebnu građevinsku dokumentaciju.

Riječ je o građevini za koju je građevinska inspekcija izdala rješenje o uklanjanju, a investitor odnosno vlasnik nije podnio zahtjev za legalizacijom u propisanom roku, odnosno do 31. prosinca 2012. godine, pojasnio je pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Davorin Oršanić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rusenje_orsanic.mp3}

Još jednom podsjećamo da je 30. lipnja krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih građevina. Legalizirati se mora svaka bespravno sagrađena zgrada na kojoj su do 21. lipnja 2011. godine izvedeni najmanje grubi konstruktivni radovi, te je građevina vidljiva na digitalnoj ortofoto karti izrađenoj temeljem snimanja tog datuma. Znači ukoliko ste bez potrebne dokumentacije nadograđivali objekat ili ste odstupali u izgradnji od one predviđene dozvolom, a to ste napravili do 21. lipnja 2011. godine, podnesite zahtjev za legalizacijom i to do 30. lipnja ove godine.

Ako je zgrada izgrađena prije 15. veljače 1968. godine, potrebno vam je samo uvjerenje da je sagrađena prije tog datuma. Ako je izgrađena, rekonstruirana ili sanirana u sklopu projekta obnove ratom oštećenih kuća također su vam potrebne samo preslike katastarskog plana i dokaz da je gradnja provedena unutar tog projekta.

Jasno je da svi zahtjevi neće biti odrađeni do 30. lipnja (procjenjuje se da u Hrvatskoj ima od 400 do 500 tisuća bespravno izgrađenih objekata), no važno je barem predati potrebne dokumente jer na taj način ćete ući u pospupak legalizacije.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/rusenje_bespravne_zgrade/*{/rokbox}