KABA

Policija savjetuje vozače povodom uskršnjih blagdana

HRVATSKA – Iz godine u godinu, praćenjem stanja sigurnosti u prometu, utvrđeno je da se tijekom uskršnih blagdana u značajnoj mjeri povećava intenzitet prometa na cestama zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu, ali i tranzitni promet stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju.

Najveće povećanje prometa, javljaju iz policije, očekuje se u petak 29. ožujka u poslijepodnevnim satima, subotu 30. ožujka u prijepodnevnim satima, kao i u ponedjeljak 1. travnja, upravo na glavnim prometnim pravcima koji vode iz unutrašnjosti prema moru, kao i glavnim tranzitnim pravcima, odnosno na autocestama te na državnoj cesti D1.

Istovremeno zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima. Većina prometnih nesreća događa se jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise. Stoga će Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno da se pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi. Istodobno maksimalno će se staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Stoga ovom prilikom upozoravaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, a pozivaju sudionike u prometu na međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskršni blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.