KABA

Otvorena izložba ”Građani i grofovi – između ljubavi i mržnje”

JASTREBARSKO – Jučer je u Jastrebarskom službeno zatvoren projekt “Probuđena kulturna baština”, putem kojeg je obnovljeno pet kulturno-povijesnih objekata na području Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi gotovo milijun i 500 tisuća eura, od čega je ukupno 85 % sufinancirano iz Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007-2013.

Ukupni troškovi Grada Jastrebarskog za provođenje projekta ”Probuđena kulturna baština” iznose gotovo 550 tisuća eura. Tako je uređen i manifestacijski plato ispred Žitnice kao i šetnice uz dvorac, a u tijeku je i uređenje jezera. U sklopu projekta “Probuđena kulturna baština” jučer je u Žitnici dvorca Erdody otvorena i izložba pod nazivom “Građani i grofovi – između ljubavi i mržnje”.

U povijesti je Žitnica služila za skladištenje žita, a danas je, zahvaljujući ovom projektu, idealan prostor za održavanje kulturnih, gospodarskih i turističkih manifestacija. No obnašatelj dužnosti gradonačelnika Zvonimir Novosel istaknuo je kako će se uskoro krenuti s obnovom dvorca, uspavanog starca kako to Novosel kaže te nadodaje kako u duhu uskrsnog vremena misli da nisu mogli Gradu podarit ljepši poklon, nego uskrslu ljepoticu u ponom sjaju koja simbolizira novi život.

Ponosan na cjelokupni projekt je i nekadašnji gradonačelnik Jastrebarskog, a danas ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je I otvorio izložbu. Izložba “Građani i grofovi – između ljubavi i mržnje” ostaje u žitnici dvorca postavljena iduće dvije godine.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/izlozba_gradani_grofovi/*{/rokbox}

omicron