KABA

Pomor riba kod Lešća

KARLOVAC – Tijekom jučerašnjeg dana policija je zaprimila dojavu građanina da je u mjestu Trošmarija na akumulacijskom jezeru Hidroelektrane Lešće došlo do pomora ribe. Po riječima glasnogovornice PU karlovačke, Andreje Lenard, na mjestu događaja obavljen je očevid, a o navedenom je obaviještena Županijska veterinarska inspekcija čija je inspektorica izišla na mjesto događaja.

-Utvrđeno je kako je riječ o ribi koja ne obitava u navedenom jezeru, već u jezeru Sabljaci. Naime, podzemnim tunelima riba je iz jezera Sabljaci dospjela u turbine Hidroelektrane Gojak, a uslijed čega je došlo do pomora te je nakon toga izbačena u akumulacijsko jezero Hidroelektrane Lešće, kazala je Lenard, dodavši da policija provodi kriminalističko istraživanje, a nadležnom državnom odvjetništvu proslijeđeno je izvješće. A koliko je stravičan prizor bio jučer na rijeci Dobri, odnosno jučerašnja pojava u zoni akumulacije Lešće, potvrdio nam je i sam direktor Hidroelektrane Gojak, Milan Sabljak.

-Riječ je o pomoru ribe, odnosno oštećenju određene količine, a radi se o ribi veličine 5 do 10 centimetara koja je čini nam se bila oštećena, bilo glava ili rep. Kako je do toga došlo nije nam poznato, rekao je Sabljak. Sabljak još kaže kako Hidroelektrana Gojak već mjesecima radi punim intenzitetom, a jesu li ribice ušle u tunel i prošle kroz turbine centrale, ne može sa sigurnošću tvrditi.

-Ono što mogu reći s obzirom na veličinu riba, ali i postavljene rešetke na turbini, moguće je da su one manje ipak prošle kroz turbine, kaže Sabljak. Inače, dodao je kako u 27 godina rada u elektrani nije naišao na sličnu pojavu, a o masovnom pomoru ribe nisu mogli svjedočiti niti njegovi kolege, jer takva pojava, kažu, apsulutno nikad nije zabilježena. Prema nekim informacijama radilo se o približno petsto do tisuću komada ribe vrste Plotica. Danas nije zabilježen novi pomor ribe na području Trošmarije.