KABA

Branitelji izviždali Tatalovića, Ostojić im poručio: Odajmo počast palima za domovinu

PLITVICE – Na Uskrs 1991. godine koji je baš kao i ove bio 31. ožujka, pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko, sukobili su se u zoru sa srpskim pobunjenicima na području Plitvica. Tomu je prethodilo nezakonito proglašenje tog parka “javnim poduzećem” tzv. SAO krajine. Hrvatska je policija na Uskrs krenula u akciju deblokade i u svega nekoliko sati borbe protjerala pobunjenike. U sukobu je ranjeno devet hrvatskih policajaca, a poginuo je prvi hrvatski redarstvenik, 22-godišnji Josip Jović. Taj dan kasnije je nazvan “Krvavi Uskrs”.

Danas su kod spomenika Josipu Joviću počast odali polaganjem vijenaca njegova majka Marija s obitelji, državni dužnosnici, predstavnici Ravnateljstva policije, Udruga policije proizašlih iz Domovinskog rata te brojni drugi uvaženi gosti.

Oštrom govorom nazočnima se obratio tadašnji zapovjednik akcije ”Plitvice 1991” Josip Lucić, kazavši kako nitko do danas nije odgovarao za oduzimanje oružja teritorijalne obrane Republike Hrvatske, a niti za naoružavanje terorističkih skupina. O izgubljenih 10 godina obnove, danas se šuti, a vođe pobunjenih danas na televiziji napadaju hrvatsku vojsku i policiju, napomenuo je Lucić. Ti isti vođe 18 godina po završetku rata, od svojih sunarodnjaka ne žele saznati gdje je tisuću nestalih hrvatskih građana, vojnika i policajaca, istiće Lucić te se pita do kada je branitelji koji su tada branili, obranili i stvorili svoju domovinu, dokazivati svoju nevinost. Vjerujem kako će ovaj rani Uskrs, uskrsnuti razum te odgovornost kod svih koji nose javne funkcije, zaključio je.

Njegov govor izazvao je ovacije branitelja, što se ne može reći za govor predsjednikova izaslanika Siniše Tatalovića. Naime izostanak predsjednika Josipovića izazvao je nezadovoljstvo među nazočnim braniteljima koji su Tatalovićev govor popratili zvižducima, povicima, okrenuli mu leđa i otišli.

A nisu bili prisutni ni za obraćanja ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, kojeg je ovakav postupak hrvatskih branitelja razljutio.

Umjesto bilo kojeg drugog govora, vama suborcima, mojim suborcima, želim reći samo jednu poruku s ovoga mjesta. Ovdje sam iznad bilo koje politike, odajući počast Josipu Joviću. Učinite to i vi. Sa moje strane vječna mu hvala, hvala i vama. Ali ja nikada, nikada svom vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu nisam zviždao. To je ono što je istina. I zato odajmo počast ovdje upravo onima koji su pali za ovu domovinu, a to su branitelji, poručio je ministar Ostojić.

Natrag je branitelje uspio vratiti vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac.

U čast hrvatskim braniteljima i Josipu Joviću maratonci koji su danas stigli na Plitvice, također su upalili svijeće kod spomenika prvom hrvatskom poginulom redarstveniku, kako bi dostojno obilježili sjećanje na sve žrtve stradanja, bez ikakvog politikanstva i zamjerki, jer danas tome nije bilo niti mjesto, a niti vrijeme.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/komemoracija_krvavi_uskrs/*{/rokbox}