KABA

Svjetski je dan borbe protiv alkoholizma

KARLOVAC – Danas se obilježava svjetski dan borbe protiv alkoholizma. Svjetska zdravstvena organizacija definira alkoholizam kao bolest u koju upada pojedinac ako prekomjerno i redovito pije alkoholna pića pa se kod njega uslijed toga javljaju alkoholna oštećenja psihičkog ili fizičkog zdravlja te ekonomski i socijalni poremećaji, istiće specijalistica psihijatrije i voditeljica dnevne bolnice za alkohologiju Opće bolnice Karlovac, Nataša Matijević Joka.

Alkoholizam je najčešća bolest ovisnosti, a javlja se u svim ekonomskim i socijalnim skupinama, u oba spola i u svakoj životnoj dobi, a naziva se i treća bolest jer po broju oboljelih, dolazi odmah poslije bolesti srca i krvnih žila te zloćudnih tumora.

Broj ovisnika o alkoholu konstantno je u porastu, a sve veći je broj mladih osoba. Uzroci ovisnosti su kombinacija bioloških, psiholoških i sociokulturoloških čimbenika. Primijećeno je da se alkoholizam javlja u obiteljima gdje već postoje osobe liječene od ovisnosti. Isto tako pojavnost alkoholom izazvanih poremećaja veća je u sredinama gdje je alkohol lakše dostupan, a sve više se veže uz ovu nepovoljnu ekonomsku i gospodarsku situaciju. No važno je da se problem prepozna te liječi.

Iako postoje uspješni apstinenti koji po 20 godina i više ne posegnu za čašom, dio ih se ipak vraća natrag. Ključ apstinencije je dnevna bolnica, klub, ali i trajna apstinencija, kaže dr. Matijević Joka. Jednom kada se osoba izlječi, nije joj dozvoljena niti čaša vina, jer jedna čaša vodi u drugu, treću, bocu i na kraju ponovno u ovisnost.

Osim zdravstvenih problema, osobe liječene od alkohola često ostaju stigmatizirane čitv život od strane svoje okoline i to je problem našeg društva, kaže dr. Matijević Joka te nadodaje, kako je obitelj ključna u cijelom procesu, od prepoznavanja i liječenja ovisnosti, do apstinencije.

Kod nas je alkohol još uvijek dostupan i jeftin jer naime pola litre piva platit ćete manje nego 2 decilitra soka. U skandinavskim zemljama alkohol je gotovo duplo pa i više skuplji od soka, zato te zemlje i broje izuzetno nizak postotak ovisnika o alkoholu, zaključuje dr. Matijević Joka. Možda je došlo vrijeme da se i naše društvo zapita te razmisli je li alkohol i dalje previše dostupan posebice mladim ljudima.