web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Kamanje preko EU fondova do nekoliko razvojnih projekata

KAMANJE – Četrnaest građana općine Kamanje autori su dokumenta „Mapa razvoja” u kojem su odredili prioritete razvoja svoje općine. Projekte je predstavio načelnik općine Kamanje i zastupnik u Hrvatskom Saboru Damir Mateljan. Općina u kojoj je inače izrazito razvijeno malo i srednje poduzetništvo sljedeću etapu svoga razvoja vidi u jačanju turističkih sadržaja i prateće infrastrukture.

Za uređenje okoliša spilje Vrlovke koje započinje u svibnju ove godine, općina je djelomično osigurala vlastita sredstva, a dijelom će se uključiti Fond za zaštitu okoliša i Svjetska banka. Procijenjena vrijednost radova iznosi 100.000 eura koji će se potrošiti na uređenje pristupnih cesta, obnovu rasvjete, izgradnju info centra, uređenje prijelaza preko pruge i novih ulaznih vrata u spilju.

Ovog proljeća također će započeti i rekonstrukcija niskonaponske mreže i izgradnja rasvjete u dijelu naselja Orljakovo, ukupne vrijednosti preko milijun kuna, koju zajednički financiraju HEP i općina Kamanje. Pored toga općina samostalno financira izradu projektne dokumentacije za školsku sportsku dvoranu i nogostupa u naselju Orljakovo.

Damir Mateljan posebno je naglasio projekte turističkih sadržaja, ukupne vrijednosti više od 10 milijuna eura, koje su Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture nominirali za financiranje iz strukturnih EU fondova. Najskuplji projekt, vrijedan 7 milijuna eura, izgradnja je Europskog biciklističkog centra, koji će u svom sastavu imati dvoranu s improviziranim poligonima za planinski biciklizam te će služiti za vježbu biciklističkim profesionalcima, kao i svim ostalim rekreativnim zaljubljenicima u adrenalinsku zabavu. U svom sastavu imat će još turistički info centar s pratećim prostorima, žičaru, helidrom, tribinu za gledatelje i zdravstveni centar. Preostala dva projekta kulture su izgradnja arheološkog parka na ostacima neolitičkog naselja pored spilje Vrlovke te obnova barokne kapele Svetog Filipa i Jakova u naselju Reštovo. Za izradu projektne dokumentacije ova tri projekta osigurano je pola milijuna kuna.