Polaganjem vijenaca na kući Seljanovih i šetnjom do vile Anzić obilježen važan jubilej

KARLOVAC – Na današnji dan 1871. godine u Karlovcu je rođen jedan od najvećih hrvatskih istraživača, ali i planinara Mirko Seljan. Slavni istraživač nesretno je stradao na ekspediciji 1913. godine kada je za potrebe peruanske vlade tražio najkraći i najsigurniji put kojim bi se konačno spojili Pacifik i Atlantik kopnenim putem. Povodom stote obljetnice njegove smrti učenici Osnovne škole braće Seljan i članovi Centra za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu položili su vijenac na kući Seljanovih na Gazi. Osim toga, osnovnoškolci su tada mogli čuti još zanimljivih podataka iz života Mirka Seljana.

Istoga datuma u gradu na četiri rijeke osnovana je podružnica Hrvatskog planinarskog saveza. Nakon prigodnog govora o životu braće Seljan okupljeni su, unatoč kiši, krenuli u obilazak Seljanove šetnice u dužini od sedam kilometara do sjedišta CEIK-a na vili Anzić.

Tijekom 2013. godine. Planinarski savez grada Karlovca radno će obilježiti ovaj jubilej i to izdavanjem monografije o povijesti planinarstva u Karlovcu, ekspedicijom u Tursku, planinarskim večerima, okruglim stolom o karlovačkom planinarstvu i slično. Također, danas započinje s radom i osma planinarska škola na vili Anzić.