Brojni karlovački branitelji na prosvjedu u Zagrebu – velik broj išao vlakom, a nekolicina i pješice

KARLOVAC – Brojni karlovački branitelji, njihove obitelji te prijatelji prisustvovali su na današnjem prosvjedu protiv uvođenja dvojezičnosti, odnosno protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru. Nakon što je oko 150 branitelja iz Karlovca početkom veljače sudjelovalo u prosvjedu kojeg je u gradu Heroju organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, a pod nazivom “Za hrvatski Vukovar – ne ćirilici” danas su tako na Trgu bana Josipa Jelačića prosvjedovali povodom istog razloga. Neki su se iz Karlovca zaputili prema Zagrebu čak i pješice. Osmero karlovačkih branitelja i to iz satnije “Rebels” te “Wolfa”, zatim Udruge 6. topničko raketnog diviziona Karlovac 202. brigade, vojne policije i 110. brigade te dvije dragovoljske Domovinskog rata krenuli su sinoć od spomenika poginulim braniteljima na Turnju pješice do Zagreba gdje je na središnjem gradskom trgu bana Jelačića danas održan prosvjedni skup.

Na prosvjed u Zagrebu išlo se i organizirano vlakom koji je jutros oko 9 sati krenuo s karlovačkog glavnog kolodvora. Brojni su se odazvali kako bi jasno izrekli svoj stav da mjesta ćirilici u Vukovaru nema. Kako smo saznali, osim 70-ak ljudi koji su išli vlakom, brojni Karlovčani su se zaputili i osobnim automobilima, tako da se procjenjuje da je u Zagrebu bilo 200-tinjak prosvjednika s karlovačkog područja.

– Skeptični smo, ali optimistični. Ovo nije borba protiv ćirilice nego za boljitak, nacionalnu svijest i za sve ono što smo se borili u ratu, rekao je Damir Gerovac iz Udruge 202. brigade 6. topničko-raketng diviziona.

Kako je rekao predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić proglasi i zahtjevi upućeni sa zagrebačkog skupa su drugačiji nego s onog vukovarskog. Ako se državne institucije ogluše na zahtjeve, neće se nastaviti s prosvjedima, već će članovi Stožera čekati da se predstavnici Vlade pojave u Vukovaru i postave dvojezične ploče i onda vidjeti što će biti.