Spomen ploča poginulim vojnicima iz Prvog svjetskog rata

ČRNIČE / SLOVENIJA – Predstavnici Gradske uprave, ustanova, te Udruga posjetili su danas Črniče u Sloveniji. Črniče je mjesto koje se u Prvom svjetskom ratu nalazilo na prvoj crrti bojišnice, a živote je na tom mjestu između ostalih izgubilo i oko 400 Karlovčana.

Vodstvo grada Karlovca stoga je odlučilo na tamošnjem vojnom groblju postaviti spomen ploču u znak sjećanja na žrtvu koju su hrvatski vojnici podnijeli prije gotovo stotinu godina.

U svom govoru načelnik općine Ajdovščina Marjan Poljšak istaknuo je kako su se slovenski i hrvatski vojnici borili za opstanak svojih naroda, a tako se moramo i danas boriti, pogotovo po ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić istaknuo je pak kako se uvijek moramo sjećati povijesti, kako ne bi ponavljali greške.

Ovom prilikom Delić je uručio Medalju Grada Josipu Pavliću, koji korijene ima u Sloveniji, ali i Karlovcu. Pavlić je rekao kako mu je cilj bio spojiti dva mjesta – Karlovac i Črniče, te je sretan što je u tome uspio.

 

slovenija1

 

slovenija3