web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Održana druga javna rasprava o Nacrtu Zakona o tržištu toplinskom energijom

ZAGREB – Predstavnici Regionalne organizacije zaštite potrošaća sudjelovali su na drugoj javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o tržištu toplinskom energijom održanoj u ministarstvu gospodarstva. Iz ROZP-a kažu kako im nije poznato kome su sve poslane pozivnice za javnu raspravu, ali nazočnost govori da nisu pozvani svi zainteresirani tj. da je prednost dana poslovnom sektoru. Na raspravi su tako bila dva predstavnika Koordinacije udruga suvlasnika-stanara, dva predstavnika udruga za zaštitu potrošača, po jedan predstavnik HERE, Agencije za energetiku i Ministarstva gospodarstva, te jadna nezavisna osoba, a ostali, ukupno oko 40 osoba, su bili predstavnici gospodarskog sektora iz Zagreba, Rijeke, Varaždina i Slavonskog Broda. Na Javnoj raspravi nije bilo niti predstavnika medija.

Javna rasprava, istiću iz ROZP-a, pretvorila se u postavljanje pitanja sudionika gostu iz Norveške, koji je predstavio tamošnji model toplinarstva. Prijedloge na Nacrt zakona iznijeli su jedini predstavnici Koordinacije udruga suvlasnika-stanara i predstavnici udruga za zaštitu potrošača, svi ostali osim predstavnika HEP toplinarstva koji je iskazao svoje mišljenje, su postavljali pitanja i tražili pojašnjenja, bez prijedloga ili primjedbi na Nacrt zakona.

Voditelj Javne rasprave se odnosio kao da je Zakon već donesen, te davao odgovore na postavljanja pitanja, kako se mora primjenjivati Zakon, tako da je jučer ustvari održana Javna tribina, a nikako javna rasprava i s apsolutnom većinom poslovnog sektora, kako bi se dobio ”alibi” za odrednice u Zakonu s kojima se potrošači ne slažu, zaključuju u ROZP-u.