web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Generalski Stol uskoro će dobiti dječji vrtić

GENERALSKI STOL – U općini Generalski Stol u tijeku su radovi na obnovi zgrade stare škole, koja se prenamjenjuje u dječji vrtić. Zgrada bi trebala biti dovršena u svibnju, a sa novom pedagoškom godinom 20-ak mališana boravilo bi u novo uređenom prostoru.

Generalski Stol unatoč nedostatku financijskih sredstava i siromašnom općinskom proračunu provodi čitav niz projekta. Problem smještajnih kapaciteta u vrtićima opće je poznata stvar, no u Generalskom Stolu dosjetili su se načina na koji uljepšati oronulu građevinu, a s druge strane omogućiti mladim obiteljima da djecu smjeste u vrtić.

Priča oko vrtića započela je još 2008. godine kad je počela izrada dokumenatcije, što je financirano iz općinskog proračuna. Nakon toga projekt je kandidiran prema Ministarstvu regionalnog razvoja, te je prošle godine raspisan natječaj za izvođenje radova.

Kapacitet vrtića biti će dovoljan za 20-ero djece, a valja istaknuti da će vrtić imati kuhinju, te grijanje, a ovaj problem riješit će se spjanjem na kotlovnicu osnovne škole koja se nalazi u neposrednoj blizini budućeg vrtića.

Negativni prirodni prirast problem je većine malih općina u Hrvatskoj, pa i Generalskog Stola, tako da će kapaciteti vrtića biti dovoljni. Naime u ovoj općine godišnje se rađa do 15-ero djece. Osim zgrade vrtića biti će uređeno i dječje igralište, a valja istaknuti kako u navedene troškove od gotovo milijun i petsto tisuća kuna nisu uračunate didaktičke igračke, te opremanje dnevnih boravaka za djecu.