web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Internet oglasi kao tombola!

KARLOVAC – Lažne internet prijevare čini se postale su svakodnevnica. Naime, dvojica stanovnika naše županije došla su u Policijske postaje Duga Resa i Slunj tijekom ovog tjedna kako bi prijavili da su prevareni putem internet oglasa. Tako je Dugorešanin star 65 godina ostao kraći za nekoliko stotina kuna nakon što je nasjeo na lažni oglas putem kojeg je kupio uređaj i Phone 3. Uređaj mu je trebao biti dostavljen putem pošte. No, nakon što je primio paket šezdesetpetogaodišnjak je imao što vidjeti – polovne slušalice, a ne mobilni uređaj.

Drugi slučaj prijevare prijavio je 21-godišnjak iz Cetingrada. On je pak prijavio da je na jednom internetskom oglasniku pronašao oglas o prodaji osobnog automobila za nekoliko tisuća eura. Putem e-maila stupio je u kontakt s prodavateljem i putem banke uplatio traženi iznos na račun otvoren u Engleskoj. Obzirom da mu u dogovorenom roku vozilo nije isporučeno, niti mu je vraćen novac kako mu je obećano, 21 – godišnjak je shvatio da je prevaren.

Slučaj ovog dvadesetjednogodišnjaka podsjetio nas je na slučaj iz Draganića.

Naime, u Draganiću već godinama tragaju za traktorom, koji je također naručen putem internet oglasa, a plaćen je na račun u Engleskoj. U potragu za traktorom uz Državno odvjetništvo, Minstarstvo vanjskih poslova uključio se čak i Interpol. Riječ je o traktoru Fergusson 4370 Prestige, kojeg je Komunalno poduzeće iz Draganića naručilo putem interneta još 2010. godine. Bila je to transakcija vrijedna 6.500 eura. Novac je uplaćen na račun Machinery International iz engleskog Nottinghama. Rok isporuke je bio mjesec dana, međutim traktor do danas nije došao u Draganić. Zbog svega policija upozorava građane da budu oprezni prilikom kupovine putem raznih internetskih oglasa.

-U slučajevima takvih prijevara građani to mogu prijaviti policiji koja će poduzeti mjere da se počinitelj otkrije i ovisno o nastaloj šteti prema njemu pokrenuti odgovarajući postupak, no ukoliko je šteta manja od dvije tisuće kuna kazneni progon protiv otkrivenog počinitelja prepušten je oštećenom, odnosno pokreće se privatnom tužbom. Uz to svakako treba o prijevari obavijestiti i vlasnika, odnosno administratora internetskih stranica, koji može radi zaštite drugih kupaca takvom prodavatelju onemogućiti daljnje oglašavanje, poručuju iz PU karlovačke.