Spomenik na Petrovoj Gori propada, čeka se reakcija Ministarstva kulture

VOJNIĆ / PETROVA GORA – Općina Vojnić osim što ima brojne gospodarske potencijale, bogata je i prirodnim ljepotama, te brojnim mogućnostima za razvoj turizma. Petrova gora je jedan od najljepših i najbolje očuvanih gorskih šumovitih krajobraza u Hrvatskoj, a uz to skriva brojna povijesna odredišta.

Grob posljednjeg hrvatskog kralja Petra Svačića koji je poginuo na Petrovoj Gori u 11. stoljeću, Pavlinski samostan iz 13. stoljeća, Draškovićev stol, a zatim i novija povijest – ona iz Drugog svjetskog rata, sve to možete pronaći ako prošetate šumom koja okružuje općinu Vojnić.

Zbog iznimne krajobrazne vrijednosti središnji dio gore je zaštićen 1969. godine. U Drugom svjetskom ratu ovdje se nalazila Centralna partizanska bolnica, jedina takve vrste na ovim područjima. Vrlo vjerojatno Petrovu Goru poznajete po Spomeniku ustanku naroda Banije i Korduna, autora Vojina Bakića, jednom od najvažnijih memorijala antifašističke borbe. Osim velike povijesne, ovaj spomenik ima i ogromnu materijalnu vrijednost koja je nažalost devastirana.

Zajednički sa Ministarstvom kulture, općina Vojnić poduzela je neke korake zaštite od daljnje devastacije Spomenika, tako su uvedene nadzorne kamere, te obnovljen dio javne rasvjete i uvedena električna energija.

Što se tiče obnove samog spomenika, ona nažalost još nije ni u planu. Bez Ministarstva kulture, te konzervatora biti će teško učiniti išta, kaže načelnik općine Vojnić Branko Eremić, te dodaje kako postoji mogućnost kandidiranja spomenika prema Fondovima Europske unije.

Problem se javlja kod dokumentacije, naime iako postoji građevinska dozvola, spomenik nikad nije ucrtan. Uz to, nalazi se na prostoru tri općine i dvije županije. Prostor spomenika je na području općine Gvozd, jedan dio objekata u općini Topusko,a najmanji dio nalazi se u općini Vojnić. Kako će taj problem biti riješen nitko ne zna, no u Vojniću se nadaju da će se situacija uskoro rasčistiti.

Do tada ostaje tužna slika nekad simbola antifašističke borbe, no nikad do kraja dovršenog, a danas uništenog spomenika kojeg je platio narod bivše Jugoslavije. Prema nekim podacima spomenik je stajao više od 65 milijardi tadašnjih dinara.