KABA

Gradska toplana uskoro na pelete – predstavljen projekt uštede i pojeftinjenja cijene grijanja

KARLOVAC – Dva moguća projekta kako napraviti uštede, odnosno kako pojeftiniti cijenu grijanja za krajnjeg korisnika Gradske toplane. Dotrajala oprema i skupo održavanje, visoka cijena grijanja za krajnjeg korisnika, razlozi su zbog kojih se prije godinu dana krenulo u izradu projekta prijelaza grijanja na jefntinije energente. Prvi projekt odnosi se na zamjenu postojećih kotlova za mazut sa kotlovima na pelete. Direktor tvrtke Eco Consult Goran Pavlović, koji je predstavio projekt kaže kako je riječ o jeftinijem enrgentu kojeg je jednostavnije nabaviti te je ekološki prihvatljiviji.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/peleti_toplana_1.mp3}

Cijena peleta je 35 eura po megavat satu, a plina 50, jednako koliko i distribucija. Ušteda Gradske toplane iznosila bi milijun eura na godinu, koji bi bili uloženi u rekonstrukciju postrojenja, a doveli bi do smanjenja cijene za krajnjeg korisnika. Investicija teška 4,5 milijuna eura isplatila bi se u roku od 2 godine, kaže Pavlović.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/peleti_toplana_2.mp3}

Drugo rješenje je Termoelektrana toplana na Drežniku s postrojenjem na sječku. Priključak na postojeću mrežu je odobren, potrebno je rješiti imovinsko pravne odnose, no najteže je, istiće pomoćnik pročelnika za proračun i financije grada Karlovca Stjepan Mrežar, bilo osigurati sječku kao energent.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/peleti_toplana_3.mp3}

Sezona grijanja je pri kraju, a sadašnje visoke cijene grijanja koje plaćaju građani, mogle bi iduće sezone biti i veće što nikako nije želja, napominje direktor Gradske toplane Inoslav Latković.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/peleti_toplana_4.mp3}

2 godine planirano je vrijeme realizacije 1. faze projekta, a 5 godina druge, čime bi Karlovac postao prvi grad koji bi imao grijanje na biomasu, kaže gradonačelnik grada Karlovca Damir Jelić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/peleti_toplana_5.mp3}

No ovo tehničko rješenje ne može biti realizirano bez odobrenja Gradskog vijeća. A kako je ono imalo posljednju sjednicu aktualnog saziva, odobrenje će morati pričekati novu gradsku vlast o kojoj će ovisiti realizacija projekta uštede i smanjenja cijene grijanja.