web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovačkoj županiji zbližava dvije županije

KARLOVAC – Dvije su se županije dogovorile, te će predstavnici Međimurske županije doći posljednje subote u travnju u Karlovac i s Karlovačkom županijom započeti razgovor o trajnoj suradnji, priopćeno je iz Zavičajnog društva Pinklec Karlovac.

Bit će to susret međimurskog zamjenika župana Matije Posavca i našeg zamjenika župana Josipa Šafara, u sklopu manifestacije „Dan Međimurske županije u Karlovcu“, koje organizira Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovačkoj županiji, a na koju će doputovati i pedesetak folkloraša.

U dvorištu Ugostiteljsko – turističke škole u Radićevoj ulici bit će cjelodnevni kulturno-zabavni program s natjecanjem u kuhanju bograča, omiljenog jela u Međimurju. Sve počinje u deset sati u Gradskom muzeju gdje će Zvonimir Gerber održati povijesni sat, slijedi u 11 sati misa nekadašnjim plemićkim obiteljima Zrinskima i Frankopanima u crkvi Presvetog Trojstva.

Zanimljivo je da se svake godine Međimurci i Karlovčani u povodu obljetnice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana nađu u Beču, tj. Bečkom Novom Mestu, jer Zrinski su stolovali u starom gradu Čakovcu, Ozlju, u Karlovcu – na Dubovcu i Švarči. Frankopani su imali posjede osim na moru i u Bosiljevu, Zvečaju, Novigrad na Dobri, Ribniku i u karlovačkoj Zvijezdi. Dakle dvije su to županije kojima su povijesne veze vrlo jake, a današnja suradnja skromna.

To će se, smatraju u Pinklecu, promijeniti, jer će oni učiniti sve da zbliže dvije sredine i da se uskoro dogodi potpisivanje povelje o trajnoj suradnji, pa potom vrlo vjerojatno i zajednički projekti u sklopu Europske unije i međuregionalnih suradnji.

Zabavni program će u Radićevoj ulici uz jelo, piće i glazbu, zahvaljujući pomoći obiju županija i turističkim zajednicama potrajati od jutra do noći.