Fantastične Vuge predstavile svoj drugi CD

KARLOVAC – Njegovanje tradicijske vokalne i instrumentalne glazbe te očuvanje i promicanje raznolikoga bogatstva hrvatskoga folklornog naslijeđa – cilj je to koji je uspjela ostvariti karlovačka folklorna skupina Vuga. 15 mladih djevojaka i žena koje se folklornim pjevanjem bave gotovo cijeli život osnovale su ovu skupinu još prije 6 godina. Pod voditeljskom palicom Branka Ivankovića snimile su već drugi nosač zvuka, koji su u utorak navečer predstavile u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Na albumu “Hrvatsko biserje (Najljepše hrvatske narodne pjesme)” nalazi se 14 narodnih pjesama iz svih krajeva Hrvatske. Osim vokalnih dionica Vuga i tradicionalne glazbe i teksta narodnih pjesama, svoj obol albumu su dali aranžeri Božo Potočnik, Dinko Fio, Ivica Ivanković i Branko Ivanković koji je ujedno i glazbeni producent albuma. Album je u prosincu najavljen pjesmom iz Hrvatskog zagorja Ja sam mlada deklica.

Vuge su tri puta proglašene najboljim malim vokalnim sastavom od strane Hrvatskog sabora kulture. 2008. godine je Croatia Records objavila i prvi nosač zvuka Vuga pod nazivom “Svjetlo božićne noći”. Na tom CD-u pomogli su im dečki iz karlovačkih Grofova, koje su ugostile i u Zorin domu.

Uz Grofove, na koncertu Vuga “Dođi drugo na divane” zapjevala je i klapa Furešti, sve popularnije Singrlice i Folklorni ansambl Matija Gubec. Po prvi puta Vuge su spojile folklornu narodnu glazbu s drugim instrumentima. Tako je uz violinsku pratnju prof. Astrid Radetić Pavletić i klavirsku pratnju Branka Ivankovića izvedena skladba Zorja, moja zorja. Skladbu je otpjevala Željka Galović.

Po prvi puta javnosti se predstavila i odnedavno sastavljena tamburaška skupina koja bi trebala od sada pratiti Vuge. Većinom se radi o djevojkama koje tamburicu sviraju već godinama u raznim sastavima i orkestrima. Skupinu vodi prof. Astrid Radetić Pavletić.

Iako su ovim koncertom predstavile drugi CD Vuge su već najavile snimanje novog nosača zvuka, na kojem će se naći pregršt skladbi hrvatskog folklornog nasljeđa.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/vuge/*{/rokbox}