web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Svjetski je dan slobode medija

KARLOVAC – Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja, i to od 1993. kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Na ovaj datum odaje se i priznanje svim novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao. UNESCO dodjeljuje nagradu za slobodu tiska “Guillermo Cano”, nazvanu po kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred ureda lista El Espectador u Bogoti 17. prosinca 1986. zbog članaka koji su smetali narko-kartelima.

Ovogodišnja dobitnica nagrade je etiopijska novinarka Reeyot Alemu, koja je u zatvoru. Ona je predložena za nagradu zbog izrazite hrabrosti, otpora i borbe za slobodu izražavanja.

‘Nakon što je Arapsko proljeće rezultiralo brojnim promjenama na indeksu medijskih sloboda prošle godine, ovogodišnji spisak Reportera bez granica se vraća svojoj uobičajenoj konfiguraciji. Položaj pojedine zemlje na listi više ne ovisi toliko o dramatičnim političkim događajima, nego reflektira stavove i namjere vlada prema slobodi medija srednjeročno gledajući. Tako tri iste europske zemlje zauzimaju prva tri mjesta, kao i prošle godine’, kaže se u priopćenju Reportera bez granica u povodu objavljivanja rang-liste država po slobodi medija iliti Press Freedom Index 2013.

Na prvom mjestu je, dakle, ponovno Finska, a iza nje su Nizozemska i Norveška. Među prvih deset zemalja na listi samo jedna nije europska (i to Novi Zeland na devetom mjestu), a vrijedi obratiti i na odlične pozicije Jamajke (13. mjesto), Costa Rice (18. mjesto) i Namibije (19. mjesto). Reporteri bez granica ističu kako se u sastavljanju liste uzimaju u obzir mnogi kriteriji – poput medijskog zakonodavstva pa do nasilja prema novinarima – te da su najveće slobode medija u demokratskim državama, a najmanje u diktaturama.

Stoga ne iznenađuje i što su na začelju liste, kao i prošle godine, Turkmenistan, Eritreja i vjerojatno najopasnija diktatura svijeta Sjeverna Koreja. ‘U diktaturama su novinari i njihove obitelji izloženi brutalnoj odmazdi režima, dok se u demokratskim zemljama kao najveći problemi ispostavljaju ekonomska kriza medija te sukobi interesa.’, kažu u svojem godišnjem izvještaju Reporteri bez granica.

Izuzetaka ima, poput Izraela koji je ove godine pao za dvadeset mjesta na listi na 112., i to zbog toga što izraelska vojska onemogućava posao novinarima u okupiranim palestinskim područjima. Za čak 30 mjesta je pao Japan, koji je ove godine na 53. mjestu, ponajviše zbog izostanka transparentnosti i tajenja informacija od strane vlasti u vezi nuklearne katastrofe u Fukushimi. Loše ove godine stoji i Makedonija, koja je za 20 mjesta pala na 116., i to zbog ‘povlačenja dozvola za emitiranje i općeg pada uvjeta rada za novinare’. Što se svjetskih velesila tiče, SAD je na 32. mjestu liste medijskih sloboda, dok je Kina na 173. mjestu, te su od nje gori samo Iran, Somalija i Sirija te tri već spomenute zemlje na začelju liste.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je plasirana Slovenija, i to na 35. mjestu (odmah iznad Španjolske i Francuske!), dok je Hrvatska na 64. mjestu, što je skok za četiri mjesta na bolje. Na 63. mjestu je pak Srbija, koja se u ovogodišnjem Press Freedom Indexu popravila za 17 mjesta! Bosna i Hercegovina je 68. na listi, a Kosovo 85.

Reporteri bez granica su objavili i listu Neprijatelja slobode medija, koja se sastoji od četrdeset političara, paravojnih skupina i kriminalnih mreža. Među novima na listi se nalazi Muslimansko bratstvo, koje guši slobodu medija u Egiptu, dok su predstavnici Sirije i predjednik Bashar Al-Assad kao i opozicija s kojom je u građanskom ratu. Zato je s liste neprijatelja medijskih sloboda uklonjen burmanski predsjednik Thein Sein, koji je započeo otvaranje svoje države te veću slobodu medijskog rada.