web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Državni inspektorat podnio nadležnom sudu u Karlovcu 19 optužnih prijedloga protiv Gradske toplane

KARLOVAC – Koordinator Građanskog pokreta “Neću usluge toplane”, Domagoj Švegar, jučer je službeno obaviješten da je Državni inspektorat RH, u periodu od 23.9.2012. do 22.4.2013. godine, nadležnom sudu u Karlovcu podigao 19 optužnih prijedloga protiv Gradske toplane d.o.o. To je epilog akcije aktivista Građanskog pokreta “Neću usluge toplane” i udruga za zaštitu potrošača, koji su u posljednjih 7 mjeseci podnijeli ukupno 43 prijave Državnom inspektoratu. Od te 43 prijave protiv Gradske toplane, Državni inspektorat je do sada odbacio samo četiri prijave kao neosnovane, a neke od prijava su još u obradi.

Osim postupaka koje je protiv Gradske toplane pokrenuo Državni inspektorat, DORH trenutno obrađuje nekoliko prijava vezanih za legalnost osnivanja Gradske toplane, odnosno za prijenos koncesije sa propale na novu toplanu. Ovime je zaključena prva faza otpora Građanskog pokreta “Neću usluge toplane”, koja je osim velikog broja prijava nadležnim institucijama obuhvaćala i potpisivanje peticije, prosvjedno spaljivanje računa pred postrojenjem Gradske toplane te druge oblike građanskog neposluha, ali i konstruktivno sudjelovanje u javnim raspravama oko izmjena nacrta Zakona o tržištu toplinske energije.

Pod vodstvom Davora Bajsa, GP “Neću usluge toplane” nastavit će s radom, prateći zakonitosti u poslovanju Gradske toplane i ukazujući na eventualne nepravilnosti. Pokret će također pružati savjete svim zainteresiranim osobama koje žele ili ne žele biti korisnici toplane, a u skladu s novim Zakonom o tržištu toplinske energije i ostalom pravnom legislativom. O svojim spoznajama i aktivnostima, GP Neću usluge toplane nastavit će Informirati zainteresiranu javnost.