KABA

Od 8. do 15. svibnja Tjedan Crvenog križa

KARLOVAC – Od 8. do 15. svibnja u Republici Hrvatskoj obilježava se Tjedan Crvenog križa. Društva Hrvatskog Crvenog križa obilježit će ga različitim aktivnostima i humanitarnim akcijama. Za građane će se organizirati akcije mjerenja tlaka, šećera u krvi, edukativna predavanja o unapređenju i zaštiti zdravlja, prevenciji bolesti i podizanju zdravstvene i ekološke kulture. Također će se održati pokazne vježbe zaštite i spašavanja i pružanja prve pomoći ozlijeđenima.

Tjedan Crvenog križa započinje obilježavanjem Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. svibnja u znak počasti osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Henryju Dunatu, rođenom na taj dan 1828. godine u Ženevi.

Središnji događaj u Tjednu Crvenog križa je 17. državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati u subotu, 11. svibnja u Novom Vinodolskom. Natjecanje se organizira u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje. Na ovogodišnjem natjecanju sudjeluje 120 mladih raspoređenih u 20 ekipa koje su pobijedile na međužupanijskim natjecanjima, u kategoriji mladeži (srednje škole) i podmlatka (osnovne škole). To su ekipe iz: Buja, Dugog Sela, Hvara, Ivanić Grada, Koprivnice, Krapine, Nove Gradiške, Osijeka, Raba, Slatine, Splita, Vinkovaca, Zadra te ekipe iz Zagreba. Ekipe se natječu u znanju pružanja prve pomoći i poznavanju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava djeteta.

Volonteri Crvenog križa i Crvenog polumjeseca diljem svijeta obilježit će ove godine 150. obljetnicu postojanja Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji još uvijek ima značajnu ulogu na lokalnoj i globalnoj razini u svijetu koji se stalno mijenja. U tom svijetu mladi su predvodnici pozitivnih promjena, a polovica od 13 milijuna volontera Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u svijetu su mladi.

Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca najveća je i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna sa svojim aktivnostima u skoro svim zemljama svijeta te svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova (više od 115 milijuna članova).

Hrvatski Crveni križ ove godine obilježava 135 godina humanitarnog djelovanja (Zadar, 22. listopada 1878. godine) kao i 20 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa.