KABA

Bajs: Osjećam se dužnim objaviti svoje spoznaje

KARLOVAC- Potaknut nizom laži, poluistina, iskrivljavanja istine i negativne propagande vezane za Toplanu u Karlovcu i smanjenje računa za grijanje Davor Bajs poslao nam je svoje očitovanje u kojem navodi kako se osjećao dužnim to napisati kao energetičar i osoba koja smatra da samo poštenjem i odgovornošču možemo graditi bolju budućnost za zajednicu.

-Budući da se posljednjih nekoliko dana predizborna promidžba od strane vladajuće političke opcije proširila na problematiku toplane u Karlovcu, pri čemu se iznose različite dezinformacije, laži i poluistine, odnosno činjenice interpretiraju netočno, kao građanin Karlovca, korisnik Toplane, te osoba koja se bavi energetikom osjećam se dužnim objaviti svoje spoznaje o pojedinim temama, kaže Bajs.

Priopćenje Davora Bajsa prenosimo u cjelosti:

1. Najava smanjenja cijene grijanja

Budući da je nova toplana osnovana na brzinu, te kao rezultat namjere da se ne vrate dugovanja od 80 milijuna kuna koje je stara toplana stvorila katastrofalnim poslovanjem (veliki višak zaposlenih, veliki gubici, nestručno upravljanje i nesposobnost politički imenovanih direktora, osobno sumnjam i na protupravna stjecanja imovinske koristi), nabava goriva za sezonu 2012/2013 nije bila provedena temeljem natječaja, uz ograničenje da je ulje za loženje praktički bilo nemoguće koristiti jer je INA tražila avansno plaćanje poučena lošim iskustvima u prošlosti. Stoga je nabavljen plin po vrlo visokoj cijeni, te je u siječnju toplana od HERE zatražila povećanje tarifne stavke za energiju s 0,38 kn/kWh na 0,45 kn/kWh, uz smanjenje tarifne stavke za snagu s 24,7 kn/kW na 18 kn/kW. Da je HERA udovoljila kompletnom zahtjevu toplane grijanje bi u Karlovcu dodatno poskupilo za desetak posto. Budući da je u međuvremenu cijena plina pala, a Vlada donijela propise po kojima industrijski kupci plaćaju cijenu plina istu kao kućanstva (to je gornja granica, nitko im ne zabranjuje da ugovore i nižu cijenu s nekim od preko 50 opskrbljivača plina ili ulja za loženje), HERA je odbila povećanje naknade za energiju, a prihvatila zatraženo smanjenje naknade za snagu. Radi dugog vremena proteklog do odluke HERE (od siječnja do svibnja), grad Karlovac je morao “upumpati” u toplanu dodatnih 2 milijuna kuna u veljači, što je pokazatelj financijskih problema i nestabilnosti u tom trenutku. Predstavljanje Herine odluke kao vlastitu socijalnu osjetljivost, te naglašavajući uštede za kućanstva i poduzetnike na godišnjoj razini jer su promatrajući mjesečnu razinu uštede bitno skromnije (od 30 do 80 kn za kućanstva), a pogotovo pozivajući se na vlastitu brigu za poduzetnike kojima će manji troškovi grijanja od 2000 kn/godišnje pomoći da očuvaju radna mjesta (koje će se radno mjesto očuvati ako poduzetnik plati 2000 kn manje toplani na godišnjoj razini, odnosno do 180 kn manje na mjesečnoj razini?), predstavljaju vrhunac licemjerja Damira Jelića i vladajuće političke opcije koja je uništila jednu toplanu, zapustila i unakazila čitav sustav centralnog grijanja, pribjegla nezakonitom osnivanju nove toplane i dovela račune za korisnike na nepodnošljivo visoku razinu.

2. Predstavljanja rješenja problema rekonstrukcijom kotlova za korištenje peleta i izgradnjom TE-TO

Odgovorno tvrdim da se tu radi o predizbornim lažima. Ti projekti nisu stručno pripremljeni niti analizirani, nije izrađena valjanja tehničko-ekonomska dokumentacija, te osim ideje nema niti jednog opipljivog razloga da se ti projekti predstavljaju javnosti. Da je toliki trud u tiskanje letka kojim se predstavljaju ti projekti i najavljuju uštede do 60 % toplana uložila u tiskanje informativnih letaka o prednostima i manama ugradnje razdjelnika ili kalorimetara korist za građane bila bi beskrajno veća, te ne bi bilo dilema oko opravdanosti ugradnje jednog ili drugog. Koalicija HDZ-HSS-itd. u letku/pamfletu “budi i ti dio promjena ili novog vremena ili kako se već zove” čak tvrdi da je projekt izgradnje TE-TO praktički već započeo. Započeo je kao i moja priprema za let na mjesec. Izjavljujem da čuvam oba letka, toplanin i HDZov, te ću im osobno za 4 godine javno predočiti njihova obećanja, a koja se ODGOVORNO tvrdim neće realizirati.

3. Grad Karlovac dobitnik ENCRO nagrade

U medijima (HRK) se u ponedjeljak pojavila vijest kako je grad Karlovac dobitnik ENCRO nagrade za projekt subvencioniranja ugradnje razdjelnika i kalorimetara u sustavu centralnog grijanja. Povlačenje sredstava od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u tu svrhu je odličan potez grada, no nažalost stiže s zakašnjenjem od minimalno 3 godine. U međuvremenu je uništena jedna toplana, nezakonito osnovana druga, građani dovedeni na rub ili ispod ruba egzistencije, a grad Karlovac kao vlasnik toplane doveden na rub bankrota (netko bi morao vratiti 80 milijuna kuna ako već nije mogla toplana, a to je njen vlasnik!). Unazad desetak godina u svijetu i posebno Europi traje promocija obnovljivih izvora energije i projekata energetske učinkovitosti, od izrade slikovnica za djecu vrtićke dobi do dijeljenja različitih nagrada. Nije to ništa loše, no objavljivati takvu nagradu u medijima isto je kao hvaliti se javno da je netko u osnovnoj školi dobio 4 iz glazbenog. O dosezima ove nagrade dovoljno govori činjenica da je grad Karlovac dobitnik 2. nagrade u kategoriji gradova i općina, a to su “jednodnevni izlet u energetski održivu zajednicu u EU za 1 osobu, sklopivi bicikl, košarica za bicikl i lokot”. Gospođi Kolaković koja će primiti nagradu bicikl i ne treba, pročitao sam svojevremeno da je 600 m puta do posla vozi službeni vozač.

Iz prethodno opisanih razloga, osobno osjećam razočaranje načinom na koji se toplana koristi u predizborne svrhe, posebno jer sam svjedočio nekim blagim pozitivnim promjenama u vođenju iste (smanjenje broja zaposlenika, radovi na smanjenju gubitaka, ažuriranje web stranice i bitno veća, iako nedovoljno veća transparentnost, bez prekida opskrbe toplinskom energijom prošle zime). Istodobno sam bio razočaran i nekim postupcima uprave (zapošljavanje pravnice bez javnog natječaja, angažman odvjetničkog društva radi pravnih poslova, isplata božićnica, selektivne ovrhe prema pojedincima poput Švegara i Tomašića) i još nekim stvarima o kojima će se uskoro pisati (prvenstveno izigravanja javnih natječaja koji bi dodatno smanjili troškove toplane a time i cijenu grijanja).

Pojedine interesne skupine i pojedinci koji se koriste toplanom bilo da su tamo zaposleni ili su članovi nadzornog odbora, odnosno stranke i pojedinci koji snose političku odgovornost zbog stanja u centralnom grijanju u Karlovcu (osobno smatram da pojedinci snose i kaznenu odgovornost, ustrajat ću na pravnom rješenju te tvrdnje), nakon ovakvog pisma s pravom će se zapitati a gdje je rješenje. Kao i obično, iako to izgleda nedostižno, ono je vrlo jednostavno, no ipak svjetlosne godine udaljeno od mentalnog sklopa vladajućih elita. POLITIKU VAN IZ TOPLANE, STRUČNOST UPRAVE, NADZORNOG ODBORA I ZAPOSLENIKA TREBA BITI JEDINI KRITERIJ, i stvari će već biti bolje. Možda se to neće odjednom vidjeti na računima korisnika, no bolje je stvoriti podloge dugoročnoj održivosti sustava i smanjenju njegovih troškova nego bezočno lagati da bi se ostalo na vlasti.