web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Izdan novi peludni kalendar

KARLOVAC – Grad Karlovac i Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije i ove su godine izradili peludni kalendar, s ciljem kako bi se osobe alergične na pelud informirale o periodu cvjetanja biljaka te se upoznale sa korisnim savjetima.

Informacije o koncentracijama peludi biljaka u zraku pomažu osobama koje pate od alergijskog rinitisa da reguliraju svoje terapijske doze, prilagode svoje aktivnosti na otvorenom, planiraju putovanja i godišnje odmore. Kalendar je izradila mr. sc. Željka Cerovac, dipl. inž., sukladno rezultatima Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Grad Karlovac je 2007. godine započeo financiranje “Programa praćenja koncentracije peludi alergogenih biljaka u zraku na području grada Karlovca”, a 2008. godine Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije – Služba za zdravstvenu ekologiju potpisnik je Sporazuma o obavješćivanju javnosti o koncentracijama peludi u Republici Hrvatskoj. Koordinator projekta Nacionalne mreže je Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zagreb , Projekt “Peludna prognoza”

Alergijske bolesti su javnozdravstveni problem 21. stoljeća. Procjenjuje se da u svijetu pola milijarde ljudi boluje od “peludne hunjavice” ili sezonskog alergijskog rinitisa, 15-20 % stanovnika Hrvatske ima smetnje sezonskog alergijskog rinitisa dok 30% osoba sa alergijskim rinitisom ima astmu.

Nadalje, 78% onih koje muče alergije su u produktivnoj životnoj dobi , 55% onih koje muče sezonske alergije tvrdi da imaju problema s produktivnošću, bilo na poslu, kući ili školi, 30% lošije rezultate u školi imaju djeca u vrijeme sezonskih alergija, a 7,8 milijardi $ ukupna je godišnja cijena troškova alergija (liječenja, izostanci s posla i smanjena radna sposobnost)

Kada su alergije u pitanju, ne postoji univerzalni lijek koji bi nas izliječio, ali postoji mogućnost prevencije i kontrole sezonskih alergija, stoga je važno držati se savjeta i uputa, pratiti kretanja peludnih alergena, pratiti peludnu prognozu i prema njoj organizirati dnevne aktivnosti.

Kalendar je tiskan u 2.000 primjeraka, a moći će se preuzeti u karlovačkim ljekarnama, Općoj bolnici, osnovnim i srednjim školama, vrtićima, Turističkoj zajednici, Gradskoj knjižnici, Gradskoj upravi i Zavodu za javno zdravstvo.