web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Karlovački maturanti spremni za državnu maturu

KARLOVAC – Nakon što su se u petak oprostili od svojih srednjih škola, maturanti su se danas vratili u školske klupe. Ispitima iz likovne umjetnosti i informatike započelo je polaganje državne mature. Prema riječima ravnatelja Gimnazije Karlovac Damira Mandića, karlovački maturanti, bar što se tiče ove škole spremni su za sve izazove državne mature.

Ove godine državnu maturu polaže 158 karlovačkih gimnazijalaca. Obzirom da se provodi već niz godina, sa samom provedbom nema nekih problema, najveći dio učenika prijavio je A razine iz obaveznih predmeta – hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika. Od izbornih predmeta najviše prijava stiglo je za fiziku, biologiju i kemiju, dok je nešto manje zainteresiranih za polaganje mature iz politike gospodarstva, psihologije i sociologije. Ravnatelj Mandić uvjeren je u dobar rezultat svojih učenika.

Mandić je prokomentirao i zaključivanje ocjena kojeg nije bilo na polugodištu. Stoji da su učenici bili pod stresom zbog zaključivanja ocjena uoči Božićnih blagdana, no Mandić smatra kako nezaključivanje ocjena nije imalo pozitivan efekt, stres jest manji, no javili su se problemi sa učenicima koji uče kampanjski. Dobro bi bilo polugodište pomaknuti na kraj siječnja ili početak veljače, smatra Mandić.

Do kraja tjedna održat će se ispiti iz biologije i etike, psihologije i logike te fizike i vjeronauka. Ispit iz hrvatskog jezika piše se 27. svibnja esej i 28. svibnja test, a provjera znanja iz matematike na obje razine pisat će se 3. lipnja. Ispiti državne mature, najviše dva u jednom danu, pisat će se od 21. svibnja do 11. lipnja. Preliminarni rezultati znat će se 9. srpnja, rok za žalbe je 11. srpnja, a 16. srpnja bit će poznati konačni rezultati. Već idući dan, 17. srpnja, počinju prijave za jesenski rok, u okviru kojega će se ispiti državne mature održavati od 23. kolovoza, a objava rezultata bit će 16. rujna.