Državna izvozna agencija potrebna je u cilju povećanja izvoza

KARLOVAC – Najbolji hrvatski izvoznici okupljeni oko Udruge vitezova hrvatskog inovatorstva sastali su se na konferenciji s temom Osnivanje državne izvozne agencije, u karlovačkom HS Produktu.

Inovativno poduzetništvo treba postati motor gospodarskog i društvenog razvoja Hrvatske. Izlaz iz gospodarske krize i razvojnu šansu za našu domovinu vidimo u razvoju inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija, povećanju broja proizvodnih poduzetnika, te najvažnijem cilju svih državnih aktivnosti u području gospodarstva – izvozu hrvatskih proizvoda i usluga, a ne ljudi i resursa, poručuju vitezovi inovatorstva.

Poteškoće s kojima se izvoznici suočavaju su brojne, stoga Vitezovi inovatorstva predlažu osnivanje državne izvozne agencije, koja bi objedinila postojeće institucije u cilju podrške inovativnom poduzetništvu.

Iako većina hrvatskih institucija ne djeluje na način na koji bi htjeli inovatori, ipak ima i onih koji pokušavaju pomoći izvoz hrvatskih proizvoda, primjerice Hrvatska gospodarska komora.

Stoga ne čudi što je svoju podršku vitezovima inovatostva došao dati i čelni čovjek županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman koji je podsjetio na tešku situaciju u kojoj se nalazi gospodarstvo, no isto tako i na uspjehe karlovačkih tvrtki.

Iako su na današnji sastanak pozvani i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, te poduzetništva i obrta Gordan Maras, kao i premijer Zoran Milanović, na sastanku su se pojavili zamjenici ministara, te obećali pomoć kroz novu investicijsku strategiju.

Uspjesi vitezova inovatorstva na stranim tržištima govore kako se u Hrvatskoj ipak može uspjeti, no bez podrške političkih struktura i institucija, koja trenutno nije na zavidnoj razini, put do uspjeha je težak i mukotrpan.