KABA

Benčić : Jelić obmanjuje Karlovačku javnost

KARLOVAC – Kandidat koalicije SDP-HNS-HSU-ZS za gradonačelnika Karlovca Josip Benčić optužio je kandidata koalicije HDZ, HSS, HSLS i HSP AS Damira Jelića kako je tijekom televizijskog sučeljavanja iznio niz netočnih tvrdnji u svezi projekata koje namjerava kandidirati za EU fondove, a po njemu najizgledniji za dobivanje sredstava iz EU fondova jedan od njih je i Kaquarium. Još tijekom emisije Benčić kaže kako je upozorio Jelića da ne obmanjuje Karlovačku javnost.

Dalje u svom priopćenju Benčić navodi:

Projekt Kaquarium je prošao samo prvi uvid u nadležnom ministarstvu koje je za pokretanje projekta dalo sredstva za konzultanta i taj konzultant sa državne razine je počeo sa radnjama za projekt, tako da bez ministarstva i njegovog konzultanta od svega ne bi bilo za sada ništa, obzirom na poznatu inertnost gradske uprave.

Samo naporima konzultanta, ministarstvo je odobrilo pomoć od 1,5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, a ne EU fondovi na koje se poziva sadašnji gradonačelnik. Izrada projektne dokumentacije kreće tek nakon potpisivanja ugovora koje je trenutno u postupku.

Samom izradom projektne dokumentacije za koju će trebati više mjeseci te znajući da uvjeti Hrvatskih voda ne dozvoljavaju nikakvu gradnju iznad kote Korane, smatramo da će do ishođenja svih potrebnih uvjeta i dozvola na projekte (lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta) proći sigurno 6 do 12 mjeseci, pa ne vidimo na koji način bi gradnja tog objekta akvarija mogla početi krajem ove ili početkom druge godine.

Posebice imajući u vidu, da ukoliko se očekuju sredstva Europske unije, projekt prvo treba prijaviti na natječaje Europske unije, proći prvi eliminacijski krug formalnog pregleda projekta, a ukoliko se tu prođe slijedi drugi krug pregleda svih dijelova projekta, a sve to može potrajati 12 – 24 mjeseca, imajući u vidu dosadašnju praksu Europske unije.

Prava istina je da 01.07. ove godine Grad Karlovac ulazi u Europu potpuno nespreman, u prvih šest mjeseci na raspolaganju Hrvatskoj stoji 655 mil. eura, a mi u Karlovcu nećemo moći povući ni jedan euro, jer nemamo niti jedan iole vrijedan projekat s kojim bi mogli konkurirati za ta sredstva, iako smo još prije dvije godine znali da ćemo postati članica EU.

Naš gradonačelnik samo lijepo priča i gradi Potemkinova sela, poput posljednje obmane sa njegovim plakatom, na kojem je slika imaginarnog hotela, o čemu kao i uvijek u njegovom slučaju, građani Grada Karlovca nemaju nikakvih saznanja.