KABA

Prva misa nakon obnove kapele

SLUNJ – Nakon temeljite obnove kapele Majke Božje Karmelske na Glavici nedaleko od Slunja, u njoj je slavljena sveta misa koju je vodio velečasni Mile Pecić, slunjski župnik i dekan.

 Kapela Gospe Karmelske u živopisnoj šumici zvanoj Glavica, nekih četiri kilometra od Slunja, omiljelo je Marijino svetište župljanja Slunja i njegove okolice. Kapela je izgrađena 30-ih godina prošlog stoljeća a obnovljena je godine 1974. Srpski su je agresori 1991. devastirali, izrešetali vatrenim oružjem, ali je ipak opstala. Nakon povratka progranih mještana 1995. kapela je zaštićena od daljnjeg propadanja, podsjeća župnik Mile Pecić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kapela_1.mp3}

Na obnovi kapele Gospe Karmelske učinjeni su najnužniji zahvati. Uz ostalo sanirani su njezino krovište i pročelje a restaurirana je i slika zaštitnice, Gospe Karmelske. Sa 10 tisuća kuna pomogao je Grad Slunj, no najviše novca za uređenje dali su mještani.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kapela_2.mp3}

Prvom misnom slavlju nakon obnove kapele Gospe Karmelske uz župljane nazočili su i karlovački župan Ivan Vučić i gradonačelnik Slunja Ivan Bogović. Inače, u toj kapeli središnje godišnje proštenje održava se svake nedjelje iza blagdana Gospe Karmelske. On je 16. srpnja.