SLUNJ – Projekt preuređenja bivšeg plućnog odjela pri Domu zdravlja Slunj u smještajne kapacitete Doma za starije osobe putem modela javno-privatnog partnerstva bila je tema razgovora župan Ivana Vučića, gradonačelnika Slunja Ivana Bogovića, ravnateljice Doma zdravlja Slunj Ivanke Magdić, predstavnika Crvenog križa, Udruge umirovljenika Slunj i Nataše Vučković Ivošević, predstavnice privatnog partnera iz Udruge za unaprijeđenje kvalitete života Victoria. Na prvom sastanku je zaključeno kako već duže vrijeme u Slunju i bližoj okolici postoji potreba za smještajnim kapacitetom, točnije za domom za starije i nemoćne osobe. U razgovoru s Udrugom umirovljenika te starijim osobama koje koriste tamošnji dnevni boravak kao i gradonačelnikom Slunja došlo je do ideje da bi jedan takav dom mogao biti u Domu zdravlja Slunj, u bivšem odjelu plućne bolnice.


– Pala je ideja da na ovom prostoru Doma zdravlja, na prostoru bivše plućne bolnice koja ima 25 soba bude novi dom za starije osobe. U razgovoru s gradonačelnikom Slunja, ravnateljicom Doma zdravlja i potencijalnim investitorom, koji već upravlja s nekim domovima, došli smo vidjeti i ovaj prostor. Taj prostor bi odgovarao. Ukoliko bi se krenulo u projekt Upravno vijeće Doma zdravlja mora proglasiti višak prostora sukladno zakonu, zatim zatražiti od županijskog Odjela suglasnost i onda ići u natječaj za projektiranje i uređenje prostora doma, dakle sukladno zakonu o nabavi, kazao je župan Vučić. Ovu inicijativu, sasvim razumljivo, pozdravio je i gradonačelnik Slunja Ivan Bogović jer i on sam kao predstavnik svih građana Slunja nastoji pomoći u rješavanju te problematike.


– Mi već niz godina pokušavamo riješiti ovaj problem, imali smo kontakte s resornim ministarstvom i održali sastanke. Nažalost za naše umirovljenike koji čekaju dom nisu stizale dobre vijesti. Prošle godine bio je zainteresiran jedan investitor, mi smo snimili postojeće stanje prostora, no međutim on je odustao. Nadam se da će ovaj današnji sastanak donijeti neke rezultate, izjavio je gradonačelnik Slunja. Još je kazao kako bi se realizacijom ovog projekta otvorila mogućnost za otvaranje pučke kuhinje za sve one umirovljenike koji iz nekog razloga ne žele ili ne mogu u dom. A pozitivne rezultate s nestrpljenjem očekuju osobe treće životne dobi, rekla je Ankica Petek, tajnica Udruge umirovljenika Slunj. Od želje do same realizacije dug je put. No, srećom investitori su za sad zainteresirani. No, što će odlučiti tek će se vidjeti.


– S obzirom na dobre rezultate koje smo postigli u Domu za starije i nemoćne “Biskup Srećko Badurina” u Ogulinu pojavila se inicijativa za proširenje kapaciteta tj. osnivanje podružnice doma u Slunju. Obišli smo Karlovačku županiju i dobili informaciju o prostoru koji je prazan. Danas smo ga pogledali. Moramo o svemu dobro razmisliti, napraviti projekt i javiti se na natječaj, kazala je Nataša Vučković Ivošević iz Udruge za unaprijeđenje kvalitete života Victoria. Ukoliko se investitori jave, točnije ako Slunj dobije dom za umirovljenike to će značiti i otvaranje novih radnih mjesta. Bivša plućna bolnica, odnosno budući dom za starije osobe prostire se na 430 metara kvadratnih.

 dom_01