web karijera 1160*120
web struka 1160*120

“Neispričane priče hrvatskih branitelja Karlovačke županije” dostupne čitateljima

KARLOVAC – Udruge proistekle iz Domovinskog rata Karlovačke županije organizator su promocije knjige “Neispričane priče hrvatskih branitelja Karlovačke županije”, koja je održana sinoć u prostoru restorana “Zrinski”, Doma oružanih snaga u Karlovcu. Glavni urednik knjige je Petar Banić. Knjiga je tiskana u 1.500 primjeraka, a može se dobiti besplatno u Dokumentacijsko-memorijalnom centru, u Domobranskoj 21.

– Danas se o Domovinskom ratu sve manje govori, a kad se i govori odnosi se to na suđenja braniteljima, napisala je u predgovoru Ana Župančić jedna od autorica ove knjige. Upravo stoga ova se autorica uz Kseniju Begović uhvatila pera kako bi vrijeme i ljude koji su svoje živote stavili na raspolaganje zauvijek sačuvala među koricama knjige. Knjiga koja je upravo predstavljena obuhvaća 38 ratnih priča. Osim toga, u drugom dijelu knjige tekstovi su vezani uz današnje aktivnosti branitelja, uglavnom kroz rad udruga. Treći je dio knjige posvećen poginulim hrvatskim braniteljima i sadrži njihove fotografije i imena.

knjiga04

Knjiga će ovaj tjedan biti promovirana i u Ogulinu, Slunju i Cetingradu. – Želja nam je okupiti branitelje, probuditi ih iz sna. Veliki broj branitelja danas umire. Pretprošle godine umrlo je oko 160 branitelja od 40 do 55 godina. Krajnje je vrijeme da idemo pisati kako se ne bi zaboravio Domovinski rat, jer se o njemu premalo priča i premalo je napisano, kazao je glavni urednik Petar Banić, ujedno i predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Karlovačke županije. Na predstavljanju knjige uz brojne goste bio je i župan Karlovačke županije Ivan Vučić, koji je napisao predgovor knjizi. – Današnja europska Hrvatska s ponosom se sjeća svih tih ljudi, gledajući s optimizmom u budućnost, ne zaboravljajući svoju prošlost i heroje tog vremena, stoji između ostalog u predgovoru župana Vučića. Prilikom sinoćnjeg predstavljanja najavljeno je kako će iduće godine u ovo vrijeme biti izdana nova knjiga, također posvećena Domovinskom ratu, herojima rata i djeci poginulih branitelja.

knjiga01