web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Od nedjelje vlakovi staju na stajalištu Karlovac Centar

KARLOVAC – Dugoiščekivano željezničko stajalište Karlovac Centar u bit će pušteno u promet ove nedjelje. Naime 29. svibnja Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Karlovca izdao je uporabnu dozvolu za željezničko stajalište. Njegovo se puštanje u promet planira 9. lipnja s izmjenama i dopunama važećeg voznog reda, javljaju iz HŽ infrastrukture.

Riječ je o kompleksnoj konstrukciji stajališta sazdanoj od kružnih i ovalnih stupova na pilonima međusobno povezanima čeličnim profilima. To je ujedno prvo željezničko stajalište u Hrvatskoj sagrađeno na takav način. Uz peron i nadstrešnicu sagrađena su dva pristupa jednokrakim stubištem i dizalo za osobe sa smanjenom pokretljivošću te je postavljena sva urbana oprema u skladu s najsuvremenijim standardima.

Peroni imaju duljinu od 160 m i širinu 4,5 m te visinu 0,55 m. Ukupna vrijednost obavljenih radova je 14,5 milijuna kuna.

Radovi na izgradnji stajališta započeli su još 2008. godine, no uslijed spora bivše Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o. i izvođača radova radovi nisu završeni prema stvorenim ugovornim obavezama u roku te je ugovor u 2012. godini raskinut. Sadašnja uprava HŽ Infrastrukture je potom 29. studenog 2012., shodno javnom natječaju, sklopila ugovor s Pružnim građevinama d.o.o. o završetku radova na stajalištu.

Pružne građevine d.o.o. završile su radove u skladu s najavljenim rokovima te je stajalište spremno za puštanje u promet.