Otvorena jubilarna 10. IKA – krema inovatora Hrvatske na salonu uma

KARLOVAC – Jubilarna, 10. izložba inovacija IKA, danas je svečano otvorena u Tehničkoj školi Karlovac. Uz domaće inovatore, izlažu i brojni gosti, a izložba ima međunarodni karakter.

Inovatorstvo, inovativnost i kreativnost kao dio poslovne politike ima dugogodišnju tradiciju na području Karlovačke županije. Jedan dio toga izložen je i na najnovijem izdanju IKE. Radi se o 62 inovacije čiji su autori 130 članova udruga inovatora iz Karlovačke, Varaždinske, Primorsko-goranske i Istarske županije te grada Zagreba. Ove godine drugi put sudjeluju i inovatori iz Bihaća što izložbi daje međunarodni karakter. Posebnu dimenziju izložbi daju radovi mladih inovatora, među kojima su studenti karlovačkog Veleučilišta, Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, Tehničke škole iz Karlovca, ali i iz Ogulina te učenici Osnovne škole Dubovac.

Puno eksponata zaštićeno je patentom u zemlji i svijetu, kao što ih je velik broj u primjeni ili će to uskoro biti, kazao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske i predsjednik Udruge inovatora Karlovačke županije Marko Bubaš. Supokrovitelji manifestacije su Karlovačka županija i Grad Karlovac, a sudionicima su se obratili zamjenik župana Ivan Banjavčić i zamjenica gradonačenika Marina Kolaković.

Među gostima bio je i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. Ante Markotić, koji je iskoristio priliku i istaknuo kako se u medijima malo može čuti o radu inovatora. Jer, u moru sivila, oni donose samo sjajne vijesti. U Karlovcu, danas su ovdje, krema inovatora Hrvatske sa svojim izlošcima na salonu uma.

Također je istaknuto kako rješenje nezaposlenosti se upravo nalazi u inovatorstvu. No, samo komercijalizacija inovacija donosi širu korist društvenoj zajednici i zato se godinama organiziraju izložbe poput ove. Uzevši to sve u obzir potreban je strateški pristup inventivnom radu, kazao je predsjednik Županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman.

Podsjetimo, izložba ostaje otvorena do 8. lipnja i može se razgledati od 9 do 18 sati.