Deset godina rada Zajednice bošnjačke nacionalne manjine u Karlovačkoj županiji

KARLOVAC – Bošnjačka nacionalna zajednica obilježila je deset godina djelovanja u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji te je na proslavi u karlovačkom gradskom kazalištu Zorin dom jučer okupila velik broj Bošnjaka i gostiju.

Prema riječima predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine za Karlovačku županiju Rusmira Akšamije u deset godina se puno napravilo. Nakon što je osnovana Zajednica izašlo se na izbore za vijeća, dok je 2006. godine, osnovan Džema’at Karlovac, otvoren medžlis, a 2008. godine osnovana Udruga Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu u Karlovačkoj županiji. Posebno je pohvalio odličnu suradnju s lokalnim vlastima od koje su imali, kaže Akšamija, bezrezervnu podršku tijekom svih ovih godina, te bratske odnose s većinskim hrvatskim narodom.

Jedan od bitnih zadataka u radu Zajednice bio je ažuriranje popisa Bošnjaka. Naime, dosta Bošnjaka još uvijek se izjašnjavalo kao Muslimani, iako vjera ne može određivati nacionalnu pripadnost.

bosnjaci3

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Hrvatskoj Sead Berberović rekao je da je po zadnjem popisu stanovništva broj Bošnjaka povećan za 52 posto, sa 20.750 na 31.500. Povećanje se dogodilo i u Gradu Karlovcu tako da će na sljedećim manjinskim izborima Karlovčani, pripadnici bošnjačke manjine imati pravo birati i svoje Vijeće, a ne samo predstavnika.

– U zadnjih dvadeset godina uspjeli smo očuvati i zaštititi nacionalni identitet i prava Bošnjaka iako je bilo dosta prepreka među kojima su i bile i osobne ambicije pojedinaca, rekao je Berberović dodavši kako je i dalje glavni cilj poboljšavati položaj Bošnjaka u okviru zakonskih mogućnosti.

Program u Zorin domu obuhvatio je i nastup kulturno – umjetničkih društava iz Maljevca, Velike Kladuše i Zagreba, dok je otvorena i izložba fotografija Alije Akšamije, poznatog foto kroničara 20. stoljeća i autora slavne fotografije Ive Andrića u Višegradu.

bosnjaci2