web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Međunarodni dan arhiva

KARLOVAC – U Državnom arhivu u Karlovcu sutra 11. lipnja bit će svečano obilježen Međunarodni dan arhiva. Tako ćete imati prilike poslušati predavanje i razgledati izložbu na temu „Karlovački oglasi na početku 20. st.” Očekuje vas i predstavljanje knjige «Izvori za povijest grada Karlovca IV. – Zapisnici Poglavarstva 1778.-1779.», predavanje: Riječ recenzenta o knjizi «Zapisnici Poglavarstva 1778.-1779.» U kulturno umjetničkom programu sudjeluju učenici Glazbene škole Karlovac. Program započinje u 13 sati.

Međunarodni dan arhiva prvi je puta u svijetu obilježen 2008. godine, a ustanovilo ga je Međunarodno arhivsko vijeće (ICA) na dan obljetnice svojega osnivanja. Tom prilikom arhivi širom svijeta upoznaju javnost sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe.

Državni arhiv u Karlovcu javna je kulturna ustanova od posebnog probitka koja u svojim spremištima čuva arhivsko gradivo nastalo djelovanjem najvažnijih upravnih, pravosudnih, gospodarskih, kulturnih, prosvjetnih i drugih institucija te istaknutih obitelji i pojedinaca s područja cijele Karlovačke županije. Tu su i zbirke isprava, građevinskih nacrta i planova, matičnih knjiga, zemljovidnih karata, razglednica i fotografija, s najstarijim dokumentom iz 1637.godine.