web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Proslava rođendana Karlovca, i ulaska naše zemlje u EU!!

KARLOVAC – Grad Karlovac ove godine slavi svoj 434. rođendan. Proslava počinje 30. lipnja, a završava 13. srpnja na sam rođendan. Osim toga, uz rođendansku proslavu, u Karlovcu će svečano biti obilježen i proslavljen ulazak Hrvatske u Europsku uniju pod nazivom “Naša zvijezda na nebu EU”. Bogati program predstavili su gradonačelnik Damir Jelić, gradska pročelnica Andreja Navijalić te Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin Dom.

Bogat i sadržajni program, kao i svake godine, rezultat je suradnje grada Grada Karlovca te kulturnih ustanova u gradu kao i civilnih udruga te pojedinaca koji su pokazali interes za obilježavanje rođendana grada, rečeno je na press konferenciji.

Naravno, na sam rođendan građani će svoj grad počastiti veličanstvenim plesnim balom na Starom placu. Gradska pročelnica Andreja Navijalić je kazala kako prijave za bal kreću uskoro putem web stranice Grada Karlovca. Program proslave ulaska naše zemlje u Europsku uniju obilježiti će u većem djelu karlovačke glazbene snage. Tako je najavljeno izvođenje himni, koje će izvesti poznati bend Downcast Art.

Nakon Downcast Arta, točnije u ponoć svira riječki Belfast Food. Nastupa i zbor “Mikrokosmos” iz Bologne, koji okuplja članove iz 35 zemalja. Spektakl očekuje Karlovčane 7. srpnja u 22.30 sati na Šetalištu dr. Franje Tuđmana. Performance “Arka” izvest će jedna od najvažnijih europskih eksperimentalnih kazališnih družina Teatar Osmog Dana. – Ovo gostovanje možemo zahvaliti Ministarstvu kulture i baštine Poljske, koje pokriva većinu troškova, a inače je teško dobiti njihovo gostovanje, kazao je ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom Srećko Šestan.

Osim toga, u Zorin domu 1. srpnja gostuje kazalište Virovitica s predstavom “Kabaret kod veselih muš(kom)araca”, a od predstava još izdvajamo gostovanje “Histriona” i monodramu “Moj slučaj” Vlade Gotovca u režiji Borisa Svrtana. “Moj slučaj” -monodrama posvećena Vladi Gotovcu bit će izvedena na Starom gradu 6. srpnja s početkom u 21 sat. Svoj nastup na Starom gradu potvrdio je i Viktor Vidović. Osim njega još će nastupiti karlovačke klape i Karlovački komorni orkestar. U Zorin domu posjetitelje, posebice ljubitelje dobrog jazza očekuje nastup Matije Dedića.


Možda i najveće iznenađenje Karlovčane očekuje na košarkaškom igralištu Šanac. Naime, 11. srpnja u goste stiže Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka s operom “Nikola Šubić Zrinski”. Inače ta je opera u Karlovcu izvedena samo dva puta. Osim toga bit će još niz kulturnih događaja po cijelom gradu, kao i izložbi te uličnih performansa. Paralelno uz kulturno – umjetnički pripremljen je i bogat sportski program. Gradonačelnik Jelić na kraju konferencije kazao je da je program i ranijih godina bio bogat, ali nikad nije bio toliko sadržajan. Još je kazao da je program tri do četiri puta skuplji, nego što je plaćen, i to zahvaljujući brojnim volonterima, koji besplatno sudjeluju u programu obilježavanja.

Grad Karlovac je iz proračuna za proslavu ulaska u EU i Dan grada izdvojio 250 tisuća kuna.