web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Banijanski krijes gotov, dio materijala za Gažanski ukraden

KARLOVAC – Najstarija karlovačka manifestacija Ivanjski krijes ima tradiciju koja seže u 1779. godinu kad je zabilježeno prvo paljenje krijesa i to na Gažanskoj strani. Suparništvo između gradskih četvrti Banija i Gaza traje već 120 godina, a Karlovac je jedini grad u Hrvatskoj koji je zadržao ovakav običaj dočekivanja ljeta.

Grad je i ove godine glavni pokrovitelj, a sve posjetitelje očekuje bogat zabavni program. Glavni izvođači ovog su puta međunarodnog karaktera, naime nastupa irska skupina The Cannons, a program će uz domaće snage Chocolate Nipples upotpuniti Dubovački streličari i skupina Artistika iz Zagreba, a novost je da posjetitelji mogu sudjelovati u paljenju lanterni. Ako ste zainteresirani dovoljno je da se javite u Turističku zajednicu ili na facebook stranicu TZ grada Karlovca.

Banijanski krijes je završen, a u njega je utrošeno oko 2000 paleta, dok Gažanskoj strani preostaje još jedan dan radova. Gažani su se susreli s problemom – velik dio prikupljenog materijala im je ukraden, predsjednik GČ Denis Tot kaže kako su se naši sugrađani odlučili zagrijati paletama skupljenim za krijes, jer nemaju novca za drva za ogrijev. Valja istaknuti kako ove godine nema tradicionalnog ogleda u velikom nogometu, naime odigrat će se malonogometna utakmica iza škole na Baniji, dok se inače nogomet igrao na Radnikovom stadionu na Gažanskoj strani.

Rivalstvo dviju gradskih četvrti bilo je vidljivo i na današnjoj presici, tako da ne sumnjamo da nas čeka zanimljiv ogled u potezanju užeta i malom nogometu, ali i prilikom paljenja krijesa, za koji se dvije strane nikad ne mogu dogovoriti čiji je bolji.

Iz Turističke zajednice grada Karlovca pozivaju na odgovorno ponašanje, posebno pažnju obratite na kretanje zidićima, jer je na jednom dijelu s Gažanske strane zidić oštećen, te će biti ograđen.

Podsjetimo još jednom kako je nogometna utakmica predviđena u 18 sati, potezanje užeta u 20, a paljenje krijesa u 22 sata.