web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Hrvatski je dan moždanog udara – čak 46 posto nastaje u životnoj dobi od 45. do 59. godine

KARLOVAC – Svake druge sekunde u svijetu netko doživi moždani udar, a svakih šest sekundi jedna osoba umre od ove bolesti. Upravo zato danas, povodom Hrvatskog dana moždanog udara, Savjet za zdravlje Karlovačke županije, uz pomoć županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Opće bolnice Karlovac, Doma zdravlja i gradskog društva Crvenog križa, organizirao je javnozdravstvenu akciju u dvorištu stare bolnice Dubovac. Zainteresiranim građanima zdravstveni djelatnici tako su, osim određivanja indeksa tjelesne mase i rizika od moždanog udara, besplatno izmjerili krvni tlak, šećer i kolesterol u krvi. Nakon pregleda mogli su potražiti i savjet od liječnika.

mozdani_udarmozdani_udar2

Prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj svake godine od cerebrovaskularnih bolesti oboli 15 tisuća osoba, a umre ih oko 7.500. Moždani udar, koji tu ubrajamo, jedan je od vodećih uzroka invaliditeta, smrtnosti i pobola, kako u zemlji, tako i u Karlovačkoj županiji, kazala nam je voditeljica Službe za epidemiologiju ZJZKŽ Biserka Hranilović.

– U dvije trećine bolesnika s preboljelim moždanim udarom ostaje različiti stupanj onesposobljenosti za svakodnevno samostalno funkcioniranje, a trećina bolesnika trajno je onesposobljena i potpuno ovisi o tuđoj pomoći. Čak 46 posto moždanih udara nastaje u najproduktivnijoj životnoj dobi između 45. i 59. godine života, kaže Hranilović.

Zato je cilj obilježavanja Hrvatskog dana moždanog udara upozoriti na važnost prevencije, pravodobnog prepoznavanja simptoma i liječenja obiljelih, kao i pravodobne rehabilitacije. Većina čimbenika rizika koji dovode do moždanog udara moguće je spriječiti promjenom načina života – pravilnom prehranom, tjelesnom aktivnošću, nepušenjem i umjerenom konzumacijom alkohola, te se velik udio obolijevanja od moždanog udara može spriječiti.