web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Koalicija Naprijed Karlovac: Grad je raspisao višestruko štetan natječaj

KARLOVAC – Natječaj za najam gradskog zemljišta u svrhu postave kontejnera za sakupljanje tekstila, koji je raspisao Grad Karlovac, bilo je tema konferencije za novinare, koju su održali članovi koalicije Naprijed Karlovac, Davor Petračić i Duško Labus. Natječaj je smatraju pripremljen unaprijed za poznatog najmoprimca, a k tome je i nepovoljan za Grad Karlovac.


Natječaj kojem je danas istekao rok za zaprimanje ponuda – smatra Petračić tehnički je neispravno napisan. -Prva analiza natječaja govori o izuzetnom pogodovanju te neimenovane, ali zainetesirane stranke, koja će se po svemu sudeći sama pojaviti na natječaju. Natječaj je raspisan za petnaest lokacija, početna cijena od dvije kune po metru kvadratnom na dan je izuzetno niska i nedefinirana, jer kontejner ne zauzima više od metra kvadratnog, a u slučaju da početna cijena bude izlicitirana, to znači da će za kontejner površine od metra kvadratnog ukupni financijski efekt za Grad Karlovac biti 10 tisuća kuna, što je još optimistična varijanta, naglasio je Petračić, koji je ujedno i gradski vijećnik.


Također je kazao da će i na Gradskom vijeću upitati zašto o takvim natječajima ne bi odlučivalo vijeće. Postoji još jedan problem, ističe Petračić, a to je da Grad Karlovac nema ideje, što je vrlo vidljivo upravo kroz ovaj natječaj. – Ovakav natječaj znači da, pored bezidejnosti, Gradska uprava nije uspjela raspisati natječaj koji bi bio jednoznačno određen, primjerice najam po kontejneru ili volumenu kontejnera jer bi kao takav Gradu donio ekonomsku korist, kaže Petračić, dodajući da je bezidejan jer se natječajem moglo pomoći široj zajednici, a ne pogodovati pojedincu. Stoga se iz koalicije Naprijed Karlovac pitaju zašto Grad Karlovac sam ne prikuplja tu odjeću jer bi se na taj način riješila mnoga socijalna pitanja.


– U jednom od svojih mnogobrojnih poslovnih prostora koji zjape prazni mogli bi otvoriti second- hand shop pri čemu bi posao pronašla poneka krojačica, postolar ili drugi pomoćni radnici. Znači Grad Karlovac bi prikupljao iznošenu odjeću i obuću te bi ju prodavao. To bi bila aktivna socijalna politika i stvaranje dodatne vrijednosti koje trenutno u Gradu Karlovcu nema, poručuju iz koalicije Naprijed Karlovac.