web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Dobre vijesti iz Adriadiesela:prodane dvije elektrocentrale, nazire li se kraj krize za ovu tvrtku?

KARLOVAC – Nakon nedavnog štrajka i neisplaćenih plaća u Adriadieselu, iz ove tvrtke stižu dobre vijesti. Naime 28. lipnja uspješno su testirane i predane kupcu dvije kontejnerske elektrocentrale tipa AD-500/0,4 i na taj način dopunjen proizvodni program, te otvorena nova prilika na području energetike.

Kontejnerska elektrocentrala ima snagu 630 kVA, te je sukladno tehničkim zahtjevima i normama, pripremljena za rad u nuklearnim postrojenjima. Prva dva komada proizvedena su za naručitelja OAO „NIKIMT” Atomstroj i bit će korištena u ruskoj industrijskoj zoni Chelyabinske regije.

Cijeli posao – proizvod, rezultat je vlastitog koncepta i rada Inženjeringa Adriadiesela d.d., a koristeći iskustva naših ruskih partnera, s ciljem da se osigura pouzdano rješenje za složene i zahtjevne uvjete, uz korištenje kvalitetnih materijala i komponenti, kaže direktor Adriadiesela Vladimir Hristov.

Hristov dodaje kako su ovim rješenjem u potpunosti zadovoljene norme za potrebe nuklearnih postrojenja, ali koncept omogućava tehničke prilagodbe za razne druge potrebe i primjene. Tako se očekuje da bi se navedeni proizvod koristeći prednosti kontejnerske izvedbe, prenosivost – mobilnost, mogao nuditi i prodavati na otvorenom tržištu.

Direktor Hristov najavljuje kako je u planu razvoj sličnih elektrocentrala sa snagama od 500, 1.000 i 2.000 W, a sa centralom snage 2.500 kW Adriadiesel već sudjeluje na tenderu za isporuku ukupno četiri elektrocentrale za češke nuklearne elektrane Dukovany i Temelin.

Nadajmo se kako će ova karlovačka tvrtka imati uspjeha u prodaji svojih proizvoda, jer 65 godina tradicije i 250 zaposlenih radnika zaslužuju opstanak, osobito kada znamo koliko ljudi u našoj zemlji živi od prihoda sa Zavoda za zapošljavanje ili u gorem slučaju – socijalne pomoći.

Nedavni posjet ukrajinske delegacije koja je boravila u našoj županiji, a između ostalog obišla i pogon Adriadiesela također daje nadu da bi ova tvrka mogla preživjeti, jer bilo je riječi o remontu Južnoukrajinske nuklearke, za koji bi sve potrebno bilo izrađeno upravo u Karlovcu. Od nekadašnje Jugoturbine ostalo je malo, nadajmo se da će to malo uspjeti preživjeti.