Po staza naših starih – postaja i Karlovac

KARLOVAC – Po staza naših starih krenuli su Gradišćanski Hrvati još 1. srpnja iz Rogoznice. Simboličnom povorkom kroz pet država pokušavaju predstaviti jedinstvo Hrvata u vremenu i prostoru. Jedna od njihovih stanica danas je bio i Karlovac, ispred Zorin doma, te u perivoju predstavili su dio narodnih običaja.

Gradišćanski Hrvati nestaju, priča nam voditelj projekta Franjo Pajrić, vi u Hrvatskoj ne znate svoju povijest, mi je pokušavamo otkriti, a pozivamo i vas da nam se pridružite, pomognite nam, jer će nas nestati iz Gradišća u sljedećih 50-ak godina.

Cilj projekta Po staza naših starih je povezati Baltik i Jadran, upoznati ljude u malim sredinama, stoga je povorka krenula simbolično 1. srpnja iz Rogoznice s proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Prije 480 godina išli smo ovim istim putem, a sada se vraćamo u Domovinu kako bi je upoznali, kaže Pajrić Njih 36-ero, mahom mlađih, članova KUD-ova iz Hrvatske i Gradišća putuju do 14. srpnja i podsjećaju na bogatu kulturnu i povijesnu baštinu.

Cilj je do obilježavanja 500- te obljetnice iseljavanja Hrvata u Gradišće napraviti od ovog putovanja veliki projekt, te uključiti ostale zemlje, poput Bosne i Hercegovine. Ovo je civilna inicijativa, ističe Pajrić, nema veze s politikom već sa željom da se svi Hrvati ujedine, ma gdje bili.