KABA

U hladovini sombrera

PUEBLA – Život u Meksiku očito se sviđa članovima TKD “Banija” koji su nakon treniranja u sparnoj dvorani odlučili prošetati ulicama Pueble. Mateja Kunović priprema se za Svjetsko seniorsko prvenstvo koje počinje za tjedan dana (15.srpanj ). Tamo su i Tena Kunović i Ana Đarmati koje se spremaju za juniorsko europsko prvenstvo u Portugalu. Četvrti grad po veličini te države punim imenom zove se Puebla de los Angeles i ima 2,7 milijuna stanovnika. Osnovali su ga španjolski kolonijalisti početkom 16. stoljeća (1531.g).


                                                      Mole Poblana
Lokalno stanovništvo diči se “mole poblanom”. Tamnim umakom koji je neizostavni prilog uz svako meso. Izmislile su ga redovnice samostana Santa Rosa. Prema legendi kada su saznale da će ih posjetiti nadbiskup, redovnice su se uspaničile. Bile su siromašne i u datom momentu nisu imale ništa čime bi ga “valjano” pogostile. Nakon molitve skupile su sve što su imale. To je bilo malo čili papričica, stari kruh, nešto začina, orasi i malo čokolade. Sve su pomiješale u umak te su potom skuhale jednu poprilično staru puricu koju su prelile svojom kulinarskom novotarijom. Nadbiskup je lizao prste.
Uz umak Puebla je poznata i po Talavera posuđu od keramike. Oslikano posuđe iznimne je kvalitete zbog obližnjih prirodnih izvora gline. Tu se smjestila i najveća tvornica Volkswagen automobila izvan Njemačke. Velik broj zaposlen je upravo u autoindustriji. Broj onih koji se bave poljoprivredom smanjuje se kako grad raste. Kulture koje se uzgajaju na malim parcelama na rubu grada su kukuruz, grah, pšenica, zob, avokado, kruške, jabuke, breskve, trešnje, meksički glog, orašasti plodovi i bijele sapote(tamošnja voćka).