Predstavljen projekt razminiranja za pet općina

KARLOVAC – Sa milijun i 500 tisuća eura bit će financirano razminiravanje prostora 5 općina. Riječ je o preostalim sredstvima drugog dijela projekta iz Programa EU za Hrvatsku IPA 2009 naziva ”Razminiranje na ratom pogođenim područjima”. Projekt su danas predstavili Hrvatski centar za razminiranje, Središnja državna agencija za financiranje i ugovaranje i Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske. Karlovačka županija ima 65, 3 četvornih kilometara minski sumnjivog područja koje se proteže kroz čak 12 općina i gradova.

Kroz 15 – ak dana radovi na razminiranju počinju na području Općine Generalski Stol, a dobro je poznato da svaki kvadratni metar razminiranog područja znači sigurnost za stanovništvo, ali ne samo to rekao je župan Ivan Vučić govoreći o projektu. – Realizacija ovog projekta imat će utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, kazao je župan Ivan Vučić. Osim Generalskog Stola ovim projektom obuhvaćene su i općine Barilović, Josipdol, Cetingrad i Rakovica.

Recimo još da Karlovačka županija i sama izdvaja sredstva za razminiranje. Prema riječima župana Vućića već je uloženo više od tri milijuna kuna, a kada će naša županija, ali i ostali dijelovi Hrvatske koji su pod minama biti čisti nije poznato, ali svi se nadaju što prije. Naime, poznato je da bi projekt razminiranja na pet općina trebao bi biti završen do veljače 2014. godine, no to ne znači da u međuvremenu treba čekati jer su nam na raspolaganju fondovi Europske unije, kazala je ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH Dijana Pleština. Do sada je u minskim incidentima na području naše županije bilo 60 smrtno stradalih osoba i 286 ranjenih.