web karijera 1160*120
web struka 1160*120

Braniteljska zgrada u očajnom stanju, tko bi trebao popraviti krovište?

PLAŠKI – Ministar branitelja Predrag Matić Fred izjavio je još prošle godine kako stambeno zbrinjavanje branitelja teče presporo, te kako gotovo 15 tisuća branitelja i njihovih obitelji još uvijek čeka stan. No, što kada dobiju stan koji nije adekvatan?

Još 1995. godine Josip Kolić dobio je na korištenje stan u Plaškom, dok je 1998. stiglo rješenje o korištenju tog prostora. Problemi se javljaju prije desetak godina kada derutni krov počinje propuštati, a svaka kiša ili snijeg donose probleme obitelji Kolić.

 

plaski_kolic2

 

Popravili bi mi sami krovište, pričaju nam Kolići, ali ne živimo jedini u zgradi, ovdje su četiri stana, a mi nemamo novca za obnovu. Šest osoba dovoljno je hrabro živjeti u ovakvim uvjetima, no dvije obitelji uopće ne koriste svoje stanove, kaže Josip.

Odgovora nema ni od koje institucije, već desetak godina, priča nam Kolić. Šetaju me s jedne adrese na drugu, ministarstva (Regionalnog razvoja i fondova EU, te branitelja) se ne mogu dogovoriti što je čija nadležnost.

Nakon što smo kontaktirali ured u Plaškom koji se bavi ovim problemima i od kojih je, prema priči Kolića nemoguće dobiti odgovor, upućeni smo na pročelnika Regionalnog ureda ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Petra Mrkonjića koji kaže da je upoznat sa problemom, te da očekuje kako će ovaj krov do sljedeće zime biti popravljen.

 

plaski_kolic1

 

Bio je preustroj, sada ćemo imati odjele i službe koji će se baviti što bržim rješavanjem problema vezanih uz obnovu stanova, kaže Mrkonjić, nadajmo se da će do zime uspjeti riješiti problem koji predstavlja opasnost za ljude koji žive u toj zgradi.

Imam 1823 dana u borbenom sektoru, sve što sam dobio je ovaj stan, a ni od toga nemam ništa, očajan je Kolić.

Svi smo svjesni činjenice da se politika kune u branitelje kada je to njima potrebno, a u slučajevima poput Kolićevog, svi peru ruke od problema. Jesu li spomenice Domovinskog rata doista jedino što ovi ljudi imaju od borbe za samostalnost? Iako ih većina dok je odlazila na bojište nije razmišljala o stanovima i kućama, moramo biti svjesni da su se mnogi vratili na spaljena ognjišta. Je li dužnost države za koju su se borili da im pomogne?